matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
tyu:
proszę o pomoc wiem, ze OC=
√
5
Mam obliczyć x, ale nie wiem jak. Jakaś podpowiedź
11 kwi 17:40
Tadeusz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
11 kwi 17:47
pigor:
..., ponieważ suma miar kątów |∡EBC|+|∡FCB|=180
o
⇒ ⇒
1
2
|∡EBC|+
1
2
|∡FCB|=90
o
=|∡BOC| , zatem ΔBOC − prostokątny i r=
1
2
*4=2 − dł. jego wysokości wzgl. BC ⇒ r
2
= x*(|BC|−x) ⇔ 2
2
= x*|FC| ⇔ 4=x*1 ⇒
x=4
.
11 kwi 17:53
Metis:
Trójkąt OCR. |OC|=
√
5
|OR|=r=2 Liczymy |CR| CR
2
+OR
2
=CO
2
CR
2
+2
2
=
√
5
2
CR
2
+4=5 CR=1 r=
√
CR*RB
/
2
r
2
=CR*RB /:CR
r
2
RB=
CR
4
RB=
1
RB=4
11 kwi 17:54
Metis:
Albo tak
11 kwi 17:54
tyu:
dziękuję wszystkim za pomoc
11 kwi 18:01