Funkcja pochodna
Kaśka: Wyznacz iloraz różnicowy funkcji f w punkcie x0
f(x) = 4x2 − 1 x0 = 2
Niby takie łatwe, a jednak mi nie wychodzi, pomóżcie..
11 kwi 16:44
11 kwi 16:49
Janek191:
| f( xo + h) − f(xo) | | 4*(2 + h)2 − 1 − ( 4*22 − 1) | |
| = |
| = |
| h | | h | |
11 kwi 16:50
Janek191:
?
11 kwi 17:47
5-latek: Pewnie będziesz musial to dokonczyc
11 kwi 17:55
Janek191:
Może Jej wyszło i wyszła na spacer
11 kwi 17:56
5-latek: Myslisz ze czekal

?
11 kwi 17:58
Kaśka: Nie wiem czemu, ale ten jeden przykład nie wychodzi mi jak trzeba, a próbowałam też zrobić tak
jak mi podałeś.. Fakt byłam na spacerze
11 kwi 18:20
Saizou :
wynik to f'(2)=8*2=16
| | f(x+h)−f(x) | | 4(x+h)2−1−(4x2−1) | | 4(x2+2xh+h2)−1−4x2+1 | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | h | | h | | h | |
| 4x2+8xh+4h2−4x2 | | 4h2+8xh | |
| = |
| =4h+8x→8x przy h→0 |
| h | | h | |
f'(x)=8x
f'(2)=16
11 kwi 18:38
Kaśka: Dziekuję za pomoc, w końcu wyszło
11 kwi 19:16