pomoc!!
pawel93: Witam mam kilka zadan do zrobienia pomógł by ktoś ?
10 kwi 09:39
J:
wrzucaj
10 kwi 09:42
pawel93: Środek okręgu o równaniu x2 + y2 − 10x + 8y − 80 = 0 ma współrzędne?
10 kwi 09:46
pawel93: Pole trójkąta równobocznego ma wierzchołek A= (−4,4) i B= (5,8) wynosi ?
10 kwi 09:48
pawel93: Wskaż równanie okręgu o środku o współrzędnych (4, −8) i promieniu 7
10 kwi 09:50
pawel93: Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=4x−2 jest równy?
10 kwi 09:51
J:
1) ⇔ (x − 5)2 − 25 + (y + 4)2 − 16 − 80 = 0 ⇔ (x−5)2 + (y−4)2 = 112
S(5,−4) i promień: r = 11
10 kwi 09:52
Janek191:
z.1
( x − 5)2 − 25 + ( y + 4)2 − 16 − 80 = 0
(x − 5)2 = ( y + 4)2 = 112
S = ( 5, − 4)
=========
10 kwi 09:52
J:
| | a2*√3 | |
2) oblicz długość boku AB = a ... potem PΔ = |
| |
| | 4 | |
10 kwi 09:53
Janek191:
Miało być
( x − 5)2 + ( y + 4)2 = 112
10 kwi 09:53
J:
3) (x −4)2 + (y +8)2 = 49
10 kwi 09:54
pawel93: | | 12 | |
Wyznacz wartość tangensa kąta ostrego α wiedząc że cosinus kąta α wynosi |
| |
| | 13 | |
10 kwi 09:54
10 kwi 09:55
J:
| | sinα | |
5) oblicz sinα z jedynki trygonometrycznej ... potem: tgα = |
| |
| | cosα | |
10 kwi 09:56
pawel93: | | sin α−cos α | |
Wskaż wartość wyrażenia |
| wiedzac ze tg α =3 |
| | sin α + cos α | |
10 kwi 09:58
J:
może na razie wystarczy ... dość gotowców ... pokaż jak robisz zad 2)
10 kwi 10:00
J:
| | sinα | |
zad 6) wskazówka: tgα = |
| |
| | cosα | |
10 kwi 10:01
pawel93: Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej równej 9 i przyprostokątnej 6 Cotangens
kąta leżacego miedzy tymi blokami wynosi
10 kwi 10:04
pawel93: chodzi o to ze zbyt nie mam jak tego zrobic bo nie rozumiem... a jutro musze oddac prace...
10 kwi 10:06
J:
no to sobie wcześnie przpomniałeś ... to nie jest forum dla leni ..
10 kwi 10:08
pawel93: dzieki ....
10 kwi 10:09
kwaśny: zadanie 3
tgα=3 więc sinα/cosα=3. stąd wynika, że sinα=3cosα. podstaw do wyrażenia
(sinα−cosα)/(sinα+cosα) i otrzymasz (3cosα−cosα)/(3cosα+sinα)= 2cosα/4cosαeniu daje 2/4 czyli
0.5
10 kwi 10:14
J:
nieźle namotałeś kwaśny ... wystarczy licznik i mianownik podzielić przez cosα
10 kwi 10:19
5-latek:

nawet rysunku nie potrafisz zrobić
TEraz co to jest cotangens ? czego to jest stosunek ?
10 kwi 10:23
10 kwi 10:28
pawel93: a narysowany jest sin α ?
10 kwi 10:31
10 kwi 10:32
5-latek: Narysowany jest cosα a nie sinus α
napisz definicje cotangensa
10 kwi 10:33
5-latek: Czesc
Kejt
10 kwi 10:34
Kejt: A niech to.. jednak zauważył

Cześć (:
10 kwi 10:35
pawel93: Cotangensem kąta ostrego w trójkącie prostokątnym nazywamy stosunek długości przyprostokątnej
przyległej do kąta do długości drugiej przyprostokątnej
10 kwi 10:37
5-latek: To z twierdzenia pitagorasa oblicz dlugosc drugiej przyprostokątnej bo ona potrzebna jest do
obliczenia cotangensa kata α
10 kwi 10:40
pawel93: 62 + b2 = 92 ?
10 kwi 10:45
Kejt: 
teraz wylicz b
10 kwi 10:46
Braun:
b∊R+
b2=92−62
b2=45
b=3√5 lub b=−3√5 odrzucam
b=3√5
=====================
10 kwi 10:48
pawel93: 9
2 − 6
2 = b
2
81−36= 45

?
10 kwi 10:49
5-latek: Czesc
Braun 
Paweł jesteś w dobrych rekach korzystaj z tego
10 kwi 10:50
Braun:
Witam.
10 kwi 10:50
Kejt: 
b =
√45
teraz wyłącz liczbę przed pierwiastek.
10 kwi 10:50
pawel93: korzystam kiedys to umiałem ale kilka lat nie miałem matematyki i teraz w glowie nic nie mam
...
10 kwi 10:51
pawel93: no 3√5
10 kwi 10:53
5-latek: Dlaczego ? Rozpisz to zobaczymy czy to rozumiesz czy tylko przepisales
10 kwi 10:54
Kejt:

ile wynosi cotangens?
10 kwi 10:55
10 kwi 10:57
Kejt: pudło...nie zgaduj tylko przemyśl.
10 kwi 10:59
Kejt: ok, mój błąd.
10 kwi 10:59
pawel93: no bo √45= √9*5 = 3√5
10 kwi 11:00
Kejt:
10 kwi 11:02
5-latek: No to teraz napisz ile wynosi tgα, cosα, i sinα
10 kwi 11:03
pawel93: | | 3√5 | | 6 | | 3√5 | |
tgα= |
| cosα= |
| sinα= |
| |
| | 6 | | 9 | | 9 | |
10 kwi 11:07
10 kwi 11:08
5-latek:

Teraz zapisz sin α. cosα,tgα,ctgα
10 kwi 11:10
pawel93: | | 6 | | 3√5 | | 3√5 | |
sinα |
| ? cosα |
| ? ctgα |
| ? |
| | 9 | | 9 | | 6 | |
10 kwi 11:16
5-latek: a tgα?
10 kwi 11:18
10 kwi 11:18
5-latek: No i gitara

tylko staraj się gdzie to możliwe uproscic lub usuwac niewymiernosc z mianownika
czy już trochę rozjaśnione ?
10 kwi 11:20
pawel93: tak juz lepiej Dziekuje
10 kwi 11:21
5-latek: Podziekuj jeszcze koleżance
Kejt i koledze
Braun za pomoc
10 kwi 11:24
pawel93: Dziekuje Wszystkim za pomoc! niestety pouczył bym sie dalej zadań lecz czas na mnie do pracy..
jutro oddanie zadan niestety za pozno sie obudzilem postaram sie wiecej razy odwiedzac tę
strone bo mozna sie z niej duzo nauczyć dzieki takim osobom
10 kwi 11:27
Kejt: <kłania się>
10 kwi 11:33