Zad1 Oblicz : a) tg 120°− tg150°/ 2 cos 150°
ola: Zad1
Oblicz :
a) tg 120°− tg150°/ 2 cos 150°
b) sin150°+cos120° / 6 tg120°
Zad 2
a) Punkt P leży na ramieniu końcowym kąta alfa . Przedstaw ten kąt na rysunku . Oblicz wartości
jego funkcji trygonometrycznej jeżeli P (−6,8)
b) Punkt P leży na ramieniu końcowym kąta alfa . Przedstaw ten kąt na rysunku. Oblicz wartości
jego funkcji trygonometrycznych jeżeli P (−7,9)
Zad 3
a ) Kąt alfa jest ostry , a cos alfa = 2/3 oblicz :
sin 2 alfa + cos2alfa / tg alfa
b) Kąt alfa jest ostry , a tgalfa = 5/2 oblicz :
tg alfa− sin2 alfa/ cos alfa
Zad 4
a) Rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane : alfa = 45° c = 8
b) Rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane : beta = 45° a=5
Zad 5
a )Uzasadnij równość :
1/1−sin alfa + 1/1+sin alfa = 2/ cos alfa
b) 1 / 1− cos alfa + 1 / 1+ cos alfa = 2/ sin 2 alfa
Zad 6
a) W trójkącie prostokątnym tangens konta ostrego alfa wynosi 2 a przeciwprostokątna ma długość
25 cm . Oblicz obwód tego trójkąta
b) W trójkącie równoramiennym podstawa ma 8√30 ma ramię 8 cm . Jakie są miary kątów tego
trójkąta ?
9 kwi 23:55
5-latek: Ile razy zmienisz nick
9 kwi 23:57
10 kwi 10:48
10 kwi 10:49
Anuś: tg1200=tg(900+300)= − ctg300= − √3, tg1500=tg(900+600)= −ctg600= − √3/3 ,
cos1500=cos(900+600}= − sin 600=− √3/2 −PODSTAW
B) ale sin1500=sin(1800−300)=sin300 lub sin1500= sin(900+600) =cos600
10 kwi 13:07