Trygonometria. Zad1 Oblicz : a) tg 120°-
x: Trygonometria.
Zad1
Oblicz :
a) tg 120°− tg150°/ 2 cos 150°
b) sin150°+cos120° / 6 tg120°
Zad 2
a) Punkt P leży na ramieniu końcowym kąta alfa . Przedstaw ten kąt na rysunku . Oblicz wartości
jego funkcji trygonometrycznej jeżeli P (−6,8)
b) Punkt P leży na ramieniu końcowym kąta alfa . Przedstaw ten kąt na rysunku. Oblicz wartości
jego funkcji trygonometrycznych jeżeli P (−7,9)
Zad 3
a ) Kąt alfa jest ostry , a cos alfa = 2/3 oblicz :
sin 2 alfa + cos2alfa / tg alfa
b) Kąt alfa jest ostry , a tgalfa = 5/2 oblicz :
tg alfa− sin2 alfa/ cos alfa
Zad 4
a) Rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane : alfa = 45° c = 8
b) Rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane : beta = 45° a=5
Zad 5
a )Uzasadnij równość :
1/1−sin alfa + 1/1+sin alfa = 2/ cos alfa
b) 1 / 1− cos alfa + 1 / 1+ cos alfa = 2/ sin 2 alfa
Zad 6
a) W trójkącie prostokątnym tangens konta ostrego alfa wynosi 2 a przeciwprostokątna ma długość
25 cm . Oblicz obwód tego trójkąta
b) W trójkącie równoramiennym podstawa ma 8√30 ma ramię 8 cm . Jakie są miary kątów tego
trójkąta ?
9 kwi 23:54
9 kwi 23:56
Kret:
Za mało zadań dałeś, nie opłaca się zaczynać
10 kwi 00:47
10 kwi 10:48
Anuś: zadanie3.Narysuj trójkąt prostokątny.Zaznacz w nim kąt ostry α,przyprostokątną przy tym
kącie oznacz
2a, przeciwprostokątną 3a.Wyznacz z twierdzenia Pitagorasa przyprostokątną leżącą na przeciw
kąta
α. Z tego trójkąta wyznacz:sin α, tg α, cos2α=2cos2α −1
10 kwi 13:33
Anuś: ZAD.5 1/(1−sinα) +1/(1+sinα). Sprowadzam do wspólnego mianownika:(1+sinα)/(1−sinα)(1+sinα)+
+ (1−sinα)/(1+sinα)(1−sinαα).Licznik;1+sinα+1−sinα=2,Mianownik:(1−sinα)(1+sinα)=1−sin2α.
1/(1−sinα)+1/(1+sinα)=2/(1−sin2α)
(
10 kwi 13:59
10 kwi 14:01
J:
| | 2 | | 2 | |
5b) = |
| = |
| |
| | 1 − cos2α | | sin2α | |
10 kwi 14:03