W zależności od parametru m wyznacz liczbę punktów wspólnych okręgu o równaiu:
Shyb: x2+y2−8x+6y=0 y − x = m
Mamy okrąg: S=(4,−3) r = 5
i tu mam pytanie jak dalej to rozwiązywać?
próbowałem coś takiego : 5=(l4+3+3l) / √2 ze wzoru na odległość prostej od punktu i dostałem
:
m1= 5√2−7 m2= −(7+5√2)
dobrze rozwiązuję? widziałem gdzieś jak rozwiązywano z układu : x2+y2−8x+6y=0
y=x+m
ale wtedy dostajemy podwójną Δ i nie wiem co to daje..
9 kwi 23:27
===:
jak to nie wiesz
Analizujesz tą Δ ... kiedy jest większa ... mniejsza ... a kiedy równa 0
10 kwi 08:41
10 kwi 09:24
Shyb: dostaje x2+x(m−1)−3m=0 liczę deltę i dostaję m2−2m+13
przyrównuję do 0 i znów muszę policzyć deltę i wychodzi ujemna? co to daje?
12 kwi 10:58