Geometria
Klodzia: Podaj sinα i cosα nachylenia wektora AB do osi OX gdzie A (1,2), B(5,−1)
9 kwi 22:16
Janek191:
9 kwi 22:30
Klodzia: a ze wzoru na cos i sin kąta między dwoma wektorami?
10 kwi 13:26
J:
można
10 kwi 13:35
Klodzia: Pomożesz?
10 kwi 13:41
J:
AB = [4,−3]
O(0,0) , C(1,0)
OC = [1,0]
| | AB o OC | | 4*1 + 0 | | 4 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | IABI*IOCI | | 5*1 | | 5 | |
10 kwi 13:46
Klodzia: a sinus bo właśnie sinus mi nie wychodzi?
10 kwi 13:47
J:
| | −1 − 2 | | 3 | |
tgα = |
| = − |
| |
| | 5 − 1 | | 4 | |
| sinα | | 4 | | 3 | | 3 | |
| = tgα ⇔ sinα = cosα*tgα = |
| *(− |
| ) = − |
| |
| cosα | | 5 | | 4 | | 5 | |
10 kwi 13:52
Klodzia: dzięki
10 kwi 13:54
10 kwi 13:54