Geometria
Klodzia: Oblicz cos i sin między wektorami AB i CD gdzie A(2,1), B(5,2), C(4,7), D(1,−5)
10 kwi 13:15
Janek191:

→
AB = [ 3, 1 ]
→
CD = [− 3, − 12]
Iloczyn skalarny
→ →
AB o CD = 3*(−3) + 1*( − 12) = − 9 − 12 = − 21
Długości wektorów:
I AB I =
√ 9 + 1 =
√10
I CD I =
√9 + 144 =
√153 = 3
√17
więc
| − 21 | | − 21 | | 7 | |
cos α = |
| = |
| = − |
| |
| √10* 3√17 | | 3√170 | | √170 | |
=================================================
| 49 | | 121 | |
sin2 α = 1 − cos2α = 1 − |
| = |
| |
| 170 | | 170 | |
===============
10 kwi 14:40