Geometria analityczna, maturalne.
Pie: Nierównośc (x−a)2+(y+a)2≤a2+4 opisuje pewną rodzinę kół. Zaznacz w układzie współrzędnych
wszystkie punkty (x,y), które należą do tej rodziny. Jak się za to zabrać?
9 kwi 22:02
PW: Ta czwórka przeszkadza, prawda? A co byśmy narysowali, gdyby było tylko
(x−a)2 + (y+a)2 ≤ a2 ?
Nie mówię, że to jest rozwiązanie, ale takie punkty na pewno należą do opisanej rodziny
kół, jest to więc część rozwiązania.
9 kwi 22:16
Pie: Znaczy się jakoś na piechotę robić

*Znalazłem z warunku(?) dla obwiedni powierzchni.
9 kwi 22:57
PW: Promienie kół są nieco większe niż a, mamy
r2 = a2 + 4 = (a+x)2
a2 + 4 = a2 + 2ax + x2
x2 + 2ax + a2 − 4 = 0
− rozwiązanie równania kwadratowego pokazuje dla każdego a
o ile promień jest większy niż a
9 kwi 23:33
10 kwi 17:41