rodzina kół
YushokU:

Witam,
Mam kłopot z ocenieniem pewnego zadania

Nierównośc (x−a)
2+(y+a)
2≤a
2+4 opisuje pewną rodzinę kół. Zaznacz w układzie współrzędnych
wszystkie punkty (x,y) , które należą do tej rodziny.
| | 2 | |
Metodą rysowania kółek w układzie zauważyłem, że wyznaczają one hiperbolę |
| , co |
| | x | |
zaznaczyłem w komentarzu do zadania.
Następnie zgodnie z poleceniem zaznaczyłem te punkty pisząc że zaznaczam punkty spełniające
równanie xy≤2
No i patrząc do odpowiedzi mam jakieś kosmiczne obliczenia z których to wynika, i sie
zastanawiam, czy skoro w poleceniu było zaznacz to mogę tak załatwić sprawę?
Wiem, że większość osób, które tu siedzi to uczniowie albo studenci, ale jak ktoś ma jakieś
pojęcie na ten temat, to proszę o odpowiedź
3 kwi 16:03
PW:
| | 2 | |
Metodą rysowania kółek w układzie zauważyłem, że wyznaczają one hiperbolę |
| . |
| | x | |
Jak na to wpadłeś bez tych "kosmicznych obliczeń"?
3 kwi 19:26
YushokU: Dla a=1 okrąg zawiera punkt (2,1) i (−1,−2)
A dla a=−1 okrąg zawiera punkty (1,2) i (−2,−1)
A rysując kilka kół w układzie współrzędnych widać, że ma to jakąś regularność.
Wiem, że to wszystko jest mało profesjonalne, ale mimo wszystko mam nadzieję, że jakieś punkty
byłyby za to przyznane
3 kwi 20:36
PW: 1 punkt za genialną intuicję.
3 kwi 20:46
Bogdan:
x − a)
2 + (y + a)
2 ≤ a
2 + 4
x
2 − 2ax + a
2 + y
2 + 2ay + a
2 − a
2 − 4 ≤ 0
a
2 − 2(x − y)a + x
2 + y
2 − 4 ≤ 0
Założenie: Δ ≥ 0
Δ = 4(x
2 − 2xy + y
2) − 4(x
2 + y
2 − 4) ≥ 0 ⇒ 2xy ≤ 4 ⇒ xy ≤ 2
3 kwi 21:33
YushokU: 
Dziękuję za to rozwiązanie
Ja nawet nie pomyślałem, żeby tu coś obliczać, liczyłem, że to zadanie chce abym coś zauważył,
tak to może zacząłbym coś kombinować
3 kwi 22:43