matematykaszkolna.pl
rodzina kół YushokU: rysunekWitam, Mam kłopot z ocenieniem pewnego zadania emotka Nierównośc (x−a)2+(y+a)2≤a2+4 opisuje pewną rodzinę kół. Zaznacz w układzie współrzędnych wszystkie punkty (x,y) , które należą do tej rodziny.
 2 
Metodą rysowania kółek w układzie zauważyłem, że wyznaczają one hiperbolę

, co
 x 
zaznaczyłem w komentarzu do zadania. Następnie zgodnie z poleceniem zaznaczyłem te punkty pisząc że zaznaczam punkty spełniające równanie xy≤2 No i patrząc do odpowiedzi mam jakieś kosmiczne obliczenia z których to wynika, i sie zastanawiam, czy skoro w poleceniu było zaznacz to mogę tak załatwić sprawę? Wiem, że większość osób, które tu siedzi to uczniowie albo studenci, ale jak ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat, to proszę o odpowiedź emotka
3 kwi 16:03
PW:
 2 
Metodą rysowania kółek w układzie zauważyłem, że wyznaczają one hiperbolę

.
 x 
Jak na to wpadłeś bez tych "kosmicznych obliczeń"?
3 kwi 19:26
YushokU: Dla a=1 okrąg zawiera punkt (2,1) i (−1,−2) A dla a=−1 okrąg zawiera punkty (1,2) i (−2,−1) A rysując kilka kół w układzie współrzędnych widać, że ma to jakąś regularność. Wiem, że to wszystko jest mało profesjonalne, ale mimo wszystko mam nadzieję, że jakieś punkty byłyby za to przyznane
3 kwi 20:36
PW: 1 punkt za genialną intuicję.
3 kwi 20:46
Bogdan: x − a)2 + (y + a)2 ≤ a2 + 4 x2 − 2ax + a2 + y2 + 2ay + a2 − a2 − 4 ≤ 0 a2 − 2(x − y)a + x2 + y2 − 4 ≤ 0 Założenie: Δ ≥ 0 Δ = 4(x2 − 2xy + y2) − 4(x2 + y2 − 4) ≥ 0 ⇒ 2xy ≤ 4 ⇒ xy ≤ 2
 2 
dla x < 0: y ≥

x 
 2 
dla x > 0: y ≤

x 
3 kwi 21:33
YushokU: Dziękuję za to rozwiązanie Ja nawet nie pomyślałem, żeby tu coś obliczać, liczyłem, że to zadanie chce abym coś zauważył, tak to może zacząłbym coś kombinować emotka
3 kwi 22:43