ciąg arytmetyczny cztery pierwiastki
Prezesik: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których cztery różne pierwiastki równania
x
4 − 10x
2 + m = 0
tworzą ciąg arytmetyczny.
t=x
2
t
2 − 10t + m = 0
Δ = 100 − 4m
100 − 4m > 0
m<25
ale co dalej
9 kwi 21:27
Tadeusz:
Masz równanie dwukwadratowe z parametrem.
Aby równanie podstawowe miało 4 różne pierwiastki równanie z podstawienia
musi mieć dwa pierwiastki
oba dodatnie ....czyli wzory Viete'a
... no i jeszcze ten ciąg −
9 kwi 21:35
Tadeusz:
ale tu już chyba nie ta bajka −
9 kwi 21:44
Prezesik: nie wiem do końca czemu akurat dodatnie, ale wychodzi coś takiego?
t1*t2 > 0
t1+ t2 > 0
9 kwi 21:52
Tadeusz:
i dobrze wychodzi
A dlaczego dodatnie ... a chociażby dlatego, że gdyby jedno z
t było ujemne
(co jest i tak niezgodne z założeniem którego nie poczyniłeś) ... to nie da się spierwiastkować
i dwa pierwiastki poszły w pole −
9 kwi 22:04
Prezesik:
troszke slabo to wyglada
9 kwi 22:16
9 kwi 22:22
Prezesik: t1 + t2 = 10
t1*t2 = m/1
9 kwi 22:25
Tadeusz:
i ok tyle, że t1+t2>0 i dla dowolnego bo 10>0
t1*t2>0 czyli musi zachodzić m>0
i dołącz ten warunek do warunku z Δ
9 kwi 22:46
Prezesik: 0<m<25
9 kwi 23:16
Prezesik: czyli m∊ (0,25)
9 kwi 23:16
Tadeusz: ale to nie koniec
Pierwiastki mają stanowić ciąg arytmetyczny
10 kwi 00:24
Tadeusz:
... no i jak dokończysz to zadanie

−
10 kwi 22:38
Prezesik: no jakbym wiedział to bym zrobił od razu ; <
13 kwi 22:29
Prezesik: .
14 kwi 17:55