...
Phoebe Campbell:
Jak sprowadzić x4 + 2x3 − 12x2 − 13x + 42 = 0
do postaci (x − 2)(x + 3)(x2 + x − 7) = 0?
9 kwi 00:19
9 kwi 00:28
Phoebe Campbell: Dzięki
9 kwi 00:30
ICSP: x
4 + 2x
3 − 12x
2 − 13x + 42 = 0
x
4 + 2x
3 + x
2 = 13x
2 + 13x −42
(x
2 + x)
2 = 13x
2 + 13x − 42
(x
2 + x + y)
2 = (13 + 2y)x
2 + (13 + 2y)x + y
2 − 42
Δ = (13 + 2y)
2 − 4(13 + 2y)(y
2 − 42)
| | 13 | |
Δ = 0 ⇒ 2y + 13 = 0 ⇒ y = − |
| |
| | 2 | |
| | 13 | | 169 | | 168 | |
(x2 + x − |
| )2 = 0x2 + 0x + |
| − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 13 | | 1 | |
(x2 + x − |
| )2 − ( |
| )2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 13 | | 1 | | 13 | | 1 | |
(x2 + x − |
| − |
| )(x2 + x − |
| + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2 + x − 7)(x
2 + x −6) = 0
(x
2 + x − 7)(x+3)(x−2) = 0
Pierwszy nawias oczywiście również można rozłożyć.
9 kwi 00:58