Geometria na płaszczyźnie
Dżepetto 18: W trójkąt równoboczny ABC o wierzchołku C(3,−5) wpisano okrąg o środku S(−1,−3). Wyznacz
współrzędne wierzchołków A oraz B
| | 1 | | 1 | |
prostą l przechodzącą przez punkty S i C l: y= − |
| x −3 |
| |
| | 2 | | 2 | |
Prosta k prostopadła do l k: y=2x +b
| | 2 | |
Wiem, że |SC| = |
| h ⇒h =3√5 |
| | 3 | |
Lecz jak wyznaczyć środek boku AB, styczny do okręgu, prostopadły do l.
Probowałem z odległosci pkt od prostej ale mam 2 niewiadome, x i y
8 kwi 18:19
===:
zrób rysunek .... nie będziesz pisał ble... ble...
8 kwi 18:22
Dżepetto 18: Rysunek naszkicowany od początku ale za 6−punktowe zadanie na maturze nie przyznają mi jednego
nawet za super dokładny rysunek i odczytanie z niego współrzędnych
8 kwi 18:43
Dżepetto 18: Rysunek naszkicowany od początku ale za 6−punktowe zadanie na maturze nie przyznają mi jednego
nawet za super dokładny rysunek i odczytanie z niego współrzędnych
8 kwi 18:43
===:

nie to miałem na myśli
Z rysunku prędzej dostrzeżesz rozwiązanie
8 kwi 19:50
8 kwi 20:03
Dżepetto 18: Dziękuję, wiem czego mi zabrało... wektorów!
9 kwi 18:00