s
zz: Pochodna z 1 − e−x to e−x, dlaczego nie ma minusa przed e w wyniku ?
8 kwi 13:57
darasBIS: bo jest w potędze
8 kwi 13:59
J:
Bo mnożymy przez −1 ( pochodna funkcji wewnętrznej ): (−e−x)' = −e−x*(−1) = e−x
8 kwi 14:00
zz: ale po co mnożyć przez − 1 ?
8 kwi 14:01
zz: ta −1 to pochodna czego ?
8 kwi 14:01
J:
z funkcji f(x) = − x ( pochodna f'(x) = −1 )
8 kwi 14:03
8 kwi 14:06
zz: nadal nie czaję a nie powinno być
−1 * e−x = −e−x ?
8 kwi 14:07
J:
[− 1*f(x)]' = − 1*f'(x)
8 kwi 14:08
zz: dobra czaje:
−e−x * (−x)' = −e−x * (−1) = e−x
8 kwi 14:09
J:
(ex)' = ex
(−ex)' = − ex
(−e−x)' = −e−x*(−1) = e−x
8 kwi 14:10