matematykaszkolna.pl
. PR: Pani Milu jeśli by Pani miała siłę, czas i jakieś zadanka z prawdopodobieństwa na poziomie matury rozszerzonej to bym poprosił emotka
8 kwi 00:00
YushokU: http://www.zadania.info/d22/1/0.2_0.0 Albo ściągnij sobie jakieś arkusze maturalne/kiełbasę i działaj Nie męczmy tak tej Mili emotka
8 kwi 00:10
PR: Ooo ile zadań emotka
8 kwi 00:13
YushokU: Aż się ciepło na serduszku robi, nie ?
8 kwi 00:17
PR: Dokładnie
8 kwi 00:18
YushokU: No to miłej nocy. Tylko nie uciekaj nam na tamto forum emotka
8 kwi 00:21
PR: I nawzajem emotka Oczywiście emotka
8 kwi 00:22
darasBIS: I TO JEST WŁAŚNIE GŁÓWNY MANKAMENT TEGO FORUM BRAK CZYTELNEGO ARCHIWUM nikt nie może tu niczego znaleźć , choćby nawet chciałemotka i biedna Mila & Co musi rozwiązywać ciągle to samo od nowa co .. tydzień miesiąc rok i oD nowa, OD NOWA, Od Nowa...... oooooooDDDDDDDDDD Nooooowa
8 kwi 08:07
Kacper: Z tym się akurat zgodzę, że ciężko cokolwiek znaleźć, ale z drugiej strony Mila to kocha emotka
8 kwi 08:49
YushokU: Powiem, Wam, że ja nie mam z tym jakiegoś problemu. O ile szukajka forumowa działa co najmniej średnio, tak po wpisaniu frazy w google, aby przeszukiwał matematyka.pisz, czy nawet ogólnie to wszystko zazwyczaj się znajduje, nawet jeśli było 2 czy 3 lata temu emotka Ale wy siedzicie tu więcej i częsciej ode mnie, także moża prawda jest inna emotka
8 kwi 13:55
darasBIS: NIC nie można znaleźć nawet swojego postu po miesiącu może sa tacy co to kochają, ja tego nienawidzę i TO głównie zniechęca do pisania tutaj, odpowiadania na te same postu co tydzień, miesiac, rok a jak sie już do tego zmuszam, to mam wrażenie deja vu
8 kwi 14:04
darasBIS: Google nie jest stworzona do przeszukiwania TEGO forum!
8 kwi 14:04
darasBIS: @Jakubie zrób coś z tym w końcu to Twoje dzieckoemotka chyba, że osiagnęło już wiek dojrzały i uznałeś, że ma sobie radzić samo...
8 kwi 14:07
b.: Zamieńmy krytykę na konstruktywną, bo inaczej się nie poprawi emotka Moja propozycja: można dodawać tagi do wątku (np. rachunek prawd., geometria na płaszczyźnie, ciąg geometryczny, itp.), po których potem można wyszukiwać. Pozostają pytania: 1. kto może tagować? −− wydaje mi się rozsądne, by był to autor wątku − ale tylko podczas zakładania wątku, i moderatorzy. 2. jaki zbiór tagów wybrać, powiedzmy na początek? 3. jak oceniać wartość/rodzaj wątków? może też tagi typu zadanie z rozwiązaniem, rozmowa na forum, proste pytanie i odpowiedź, a może inaczej? 4. czy jakoś oceniać trudność zadań? A może macie lepsze pomysły?
8 kwi 16:17
b.: w górę emotka
8 kwi 20:13
Eta: Matura się zbliża.......... strona dziś chodzi jak woda pod góręemotka Pozdrawiam b
8 kwi 20:17
Braun: #Takie jak są podzielone działy przez Jakuba# Pytania związane z matematyką, ale nie dotyczące konkretnego działu→#Inne# Pytania nie związane z matematyką, prośby, itp→#Spam# I usuwajcie tematy które ktoś tylko zakłada i czeka na odpowiedź, nie przedstawiając nawet swojej próby obliczeń !
8 kwi 20:20
Jacek: Braun tylko, że taka konsekwencja nie wpisania swojej propozycji rozwiązania powinna być w widocznym dla każdego miejscu, nie w jakimś regulaminie, bo sporo osób tego i tak nie czyta...
8 kwi 20:52
Braun: Dlatego na forum powinien być przypięty mini regulamin.
8 kwi 21:06
b.: He he, tutaj nie ma w ogóle regulaminu, ani mini−regulaminu emotka Poza tym, różne są przypadki, niektórzy dają trudne zadania, które nie wiadomo jak ruszyć, i co niby mieliby wpisać jako swoją próbę obliczeń? Byłbym raczej np. za oznaczaniem jakoś takich tematów, w których ktoś czeka tylko na gotowe rozwiązanie, tak żeby autor miał szansę się poprawić. Pozdrowienia i emotka dla Ety emotka
8 kwi 21:16
Jakub: @darasBIS Dzięki za przypomnienie. Teraz jak się szuka po nicku to są listowane wpisy z dnia dzisiejszego i 200 wpisów z poprzednich dni. Faktycznie nie ma możliwości wypisania kolejnych 200 poprzednich wpisów. To trzeba dorobić. Chociaż jak się szuka konkretnego wpisu, to np. można w wyszukiwarce wpisać "darasBIS korzystając z wzoru skróconego mnożenia". W ten sposób się znajdzie wpis, jeżeli pamięta się jakieś sformułowanie z niego. Tak mi przyszło do głowy, że może dobrym pomysłem byłoby porządkowanie wpisów według dat/miesięcy. Kliknie się na dany miesiąc i otworzy się strona ze wszystkimi wpisami usera z danego miesiąca. @Eta Hej. Niestety coraz większy ruch przedmaturalny na stronie i jak zwykle dysk twardy nie wyrabia. Spróbuję poprawić konfigurację. Pozdrawiam emotka @b. tagi, tagi, tagi... Tylko kto to ma wpisywać. Pierwsza propozycja autor wątku. To popatrzcie na tytuł tego wpisu. "." − o taki jest. Autorowi wątku nie chciało się wpisać tytułu, mimo że pojawia się on na stronie głównej na początku skrótu wpisu. Myślicie, że chciałoby mu się wpisywać jeszcze tagi Mógłby wpisać przecież − matura, matura rozszerzona, prawdopodobieństwo. Tylko wątpię, aby to zrobił. Nie czepiam się konkretnie autora tego wątku, tylko pokazuję na jego przykładzie ogólną prawidłowość. Ludziom się nie chce. Pozostają admini. Tylko niby dlaczego mieliby podjąć ten obowiązek. Oni są tu dobrowolnie i robią co im sprawia przyjemność. Tagowanie nie jest zbyt przyjemne. Taka administracyjna robota. No to pozostaję ja. Codziennie jakaś godzina lub dłużej na tagowanie. Hmm. Myślę, że ta matematyka.pisz.pl zyska jak tą godzinę poświęcę na inne potrzebne rzeczy, które trzeba wykonać na tej stronie. Tyle materiału jeszcze nie ma...
9 kwi 23:11
b.: 1. Myślę, że większa szansa, że autor kliknie na jeden lub kilka z dostępnych tagów, niż że wpisze tytuł. 2. Tu nie chodzi o to, żebyś Ty Jakubie lub ktoś inny poświęcał godzinę dziennie na tagowanie. Możliwe, że tak jak znaleźli się pomagający, tak i znajdą się osoby chętne do bezinteresownego tagowania emotka − do tego nie trzeba wielkich kwalifikacji, więc może niektóre osoby dużo korzystające z pomocy można by do tego zachęcic. A i też myślę, że i pomagający by sobie czasem mogli chcieć potagować (ja np. na pewno, choćby dla testu emotka ). Nie że codziennie godzinę czy nawet że codziennie minutę, ale od czasu do czasu... wydaje mi się, że korzyść by była nawet gdyby tylko część wpisów była otagowana. a poza tym to była tylka propozycja (zresztą dość stara), rzucona w nadziei, że ktoś zaproponuje coś lepszego, albo że chociaż spodoba się komuś z większą siłą przekonywania ode mnie, np. Mili, Ecie, itp. emotka
9 kwi 23:20
Jakub: Wybór tagów z już dostępnych to dobry pomysł. Rzeczywiście może przyspieszyć i zachęcić do tagowania. Inna sprawa, że i tak nie wierzę, aby to było rzetelnie stosowane. Przez część forumowiczów oczywiście tak, ale przez mniejszą część. Zastanowię się jeszcze nad tym... Pozostaje też sprawa co z 288382 wątków (jak dotychczas), które są nieotagowane. Zakładając, że na otagowanie każdego wątku poświęcić 20 sekund, bo trzeba przeczytać zadanie i tagować, zajmie to 1602 godziny. To jest 200 dni roboczych, zakładając, że ktoś będzie przez 8 godzin dziennie bez przerwy tagować. Czy na sali jest student poszukujący bezpłatnego stażu
9 kwi 23:48
b.: Można by też zaryzykować jakiś automat tagujący, np. wyszukujący 'ciąg geometryczny', 'pochodna', 'prawdopodobieństwo' itp. Dodatkowo mógłby on dodawać tag 'automatycznie otagowane', żeby bylo wiadomo, że to nie jest całkiem wiarygodne...
10 kwi 00:19
Jakub: Tak automat przy tej ilości wątków, to jedyny sposób. Tylko co to za wyzwanie Przykładowo jest zdanie, oblicz pole kwadratu. Trzeba by to przypisać do planimetrii. Można łatwo sobie wyobrazić stopień skomplikowania jaki ma do wykonania automat, znaczy programista, który go zaprogramuje emotka Tak mi się przypomniało, że dawno temu podjąłem próbę poprawiania tytułów wątków. Szybko jednak spasowałem. Na 50 wątków przejrzanych i niektórych poprawionych przybywało 200 dodanych aktualnego dnia.
10 kwi 00:26
b.: No to sobie pogadaliśmy
10 kwi 00:49
b.: A jeszcze jedna rzecz, że nie każdy wątek warto tagować. Ale jak ktoś poświęci kilka−kilkanaście minut na napisanie rozwiązania, to potem, żeby to rozwiązanie nie zginęło, na pewno chętnie otaguje wątek −− np. tu: https://matematykaszkolna.pl/forum/288236.html
10 kwi 00:59
bezendu: Ja mogę tagować bardzo chętnie
10 kwi 09:05