proszę o sprawdzenie
Michał: rozwiąż równanie sin
4α + cos
4α = 1 − sin2α
( sin
2α + cos
2α)
2 − 2 sin
2αcos
2α = 1 − sin2α
1 − 2 (sinαcosα )
2 = 1 − 2 sinαcosα
2 (sinαcosα )
2 = 2 sinαcosα
podstawiam za sinαcosα =x
2x
2 − 2x = 0
2x(x− 1) = 0
x − 0 lub x −1 = 0
sin2α = 0 2sinαcosα =2
| | kπ | |
2α = kπ ⇒ α = |
| k ∊ C α = sin2α = 2 i nie wiem |
| | 2 | |
co z tym
7 kwi 21:42
PW: 287999 − zwątpiłeś w siebie, czy w nasze odpowiedzi?
7 kwi 21:50
Michał: tak pamiętam to zadanie ale nie wiem dlaczego to jest sprzeczne
wiem że sin jest ograniczone między −1 a 1
7 kwi 22:13
PW: ... no to nie może być równy 2.
7 kwi 22:35
Michał: dziękuję i przepraszam za ponowne rozwiązanie
7 kwi 22:56