proszę o sprawdzenie
Michał: rozwiąż równanie sin
4α + cos
4α = 1 − sin2α
(sin
2α + cos
2α)
2 − 2 sin
2αcos
2α = 1 − sin2α
1 − 2 (sinαcosα)
2 = 1 − 2sinαcosα
2(sinαcosα)
2 = 2 sinαcosα podstawiłem sinαcosα = x
2x
2 − 2x = 0
2x(x − 1 )= 0
2x = 0 lub x − 1 = 0
sin2α = 0 x = 1 czyli 2sinαcosα= 2
| | kπ | |
2α = kπ ⇒ α = |
| α = sin2α = 2 i tu nie wiem co dalej |
| | 2 | |
7 kwi 20:27
PW: sinx = 2 oczywiście nie ma rozwiązań.
7 kwi 20:35
J:
sprzeczność
7 kwi 20:36
Michał: tak pamiętam to zadanie ale nie wiem dlaczego to jest sprzeczne
wiem że sin jest ograniczone między −1 a 1
7 kwi 22:12