Maturaaa
Blue: zad.1 Udowodnij, że dla liczb dodatnich a i b, nie większych od 1, prawdziwa jest nierówność
zad.2 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramionach długości b i kącie między nimi
α. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem β.
Wyznacz objętość ostrosłupa.
Czy takie rozwiązanie może być

Pytam, bo w odp. mam inny wynik.
http://i58.tinypic.com/24fit0h.jpg
7 kwi 21:16
Mila:
A jaką masz odpowiedź do drugiego?
7 kwi 21:28
7 kwi 21:29
YushokU:

Pierwsze to jest zwykła nierówność kwadratowa z parametrem
Δ<0
współczynnik kwadratowy jest większy od 0, także aby nierówność była spełniona jej wyróżnik
musi być mniejszy od 0
Δ=b
4−b=b(b
3−1)=b(b−1)(b
2+b+1)
wykres
Wyróżnik jest mniejszy od 0 dla b∊(0;1), co jest warunkiem określonym w poleceniu, więc
nierówność jest prawdziwa.
Swoją drogą. Jak tam
Blue przygotowania do maturki? Mila przepowiedziała Tobie na jesieni
100% na majowej, sprawdzi się?
7 kwi 23:04
YushokU: A w 2 gdzieś masz błąd, bo podstaw sobie takie dane, które są możliwe i zobaczysz, że
wynik,który otrzymujesz przez podstawienie do swojego wyniku porównując do tego, który jest
oznaczony jako poprawny w odpowiedziach to te wyniki są różne niestety

Spróbuj od nowa, jeszcze raz
7 kwi 23:09
Blue: Dziękuję Ci YushokU bardzo

Wątpię, że się sprawdzi.
W takim razie muszę to 2 zadanie zrobić jeszcze raz.
7 kwi 23:11
YushokU: A ja w to wierzę, bo widzę, że odwalasz kawał dobrej roboty

No nawet jeśli nie 100% to będzie blisko
7 kwi 23:14
Blue: Hm... nie widzę jakoś tego błędu...
7 kwi 23:16
Blue:
7 kwi 23:17
bezendu:
Żeby mieć 100% to trzeba dużo robić i pomagać innym rozwiązywać zadnia, a nasz Blue jak kochana
Eta zauważyła nie pomogła na forum ani razu więc na 100% raczej szanse małe
7 kwi 23:23
Blue: Ja nie lubię rozwiązywać zadań na forum, bo zawsze mnie coś rozprasza na komputerze...i w
efekcie robię coś innego niż powinnam... Wolę wziąć arkusz i sobie rozwiązać
7 kwi 23:25
Blue: Widzi ktoś może ten błąd?
7 kwi 23:25
Metis: Cześć
bezendu 
Żałowałem dzisiaj, że nie posłuchałem twojej rady w związku z prawem jazdy

Miałem praktyczny
7 kwi 23:27
bezendu:
Hey, jakiej mojej rady ?
7 kwi 23:28
Blue: | | b | |
i mógłby ktoś wytłumaczyć skąd oni to wzięli : R= |
| ?  |
| | | |
7 kwi 23:29
7 kwi 23:30
bezendu:
7 kwi 23:31
Metis: Oblał mnie
7 kwi 23:32
Blue: Zajmijmy się może matematyką?
7 kwi 23:33
Blue: Metis, nie przejmuj się, niektórzy zdawali 30 razy i jeszcze nie zdali
7 kwi 23:34
Metis: Zgasł mi 2 razy i

, szkoda bo jeździłem już 20 minut

Może w PT się uda
7 kwi 23:37
Blue: Ja idę rozwiązać jeszcze jeden arkusz, bo miałam zrobić dziś dwa, ale jak zwykle lenistwo
wzięło górę.... Mam nadzieję, że jak wrócę to ktoś rozwikła to zadanie z ostrosłupem
7 kwi 23:38
YushokU: Blue się odpłaci po maturce, prawda ?
Blue nie rób tego arkusza, za późno już. Połóż się spać! Tylko zmarnujesz fajne zadanka, a masz
tyle czasu, że spokojnie się wyrobisz
7 kwi 23:44
kyrtap: Skoro zgasł Ci 2 razy to nie powinien Cię oblać
7 kwi 23:46
YushokU: Jak

?
Pierwsze zgaśnięcie błąd, a drugie to już oblany egzamin. Zdawałem kilkanaście miesięcy temu to
pamiętam

Podobno zjedzenie snickersa niedługo przed gwarantuje zdanie egzaminu

Tak słyszałem
7 kwi 23:50
Braun:
No to jak mamy być szczerzy to Metis nie umie jeździć jeszcze..
Nie czujesz samochodu, sprzęgło i te sprawy... Inaczej samochód by Ci nie zgasł.
Oblał go służenie, dwa razy ten sam błąd. Jak zdasz za n>3 to nie wsiadaj do samochodu
7 kwi 23:52
kyrtap: Braun serio?
7 kwi 23:53
YushokU: @Braun
A kto na kursie prawda jazdy czuje sprzęgło

Ja zdałem egzamin, wsiadłem w auto, wyjechałem na miasto i dopiero był postrach
7 kwi 23:57
kyrtap: dziwią mnie trochę te 2 zgaśnięcia samochodu bo jak ja 2 lata temu zdawałem to były dozwolone 2
7 kwi 23:58
Metis: Dzięki Braun.
YushokU własnie tak, pierwszy raz wpisał mi błąd, za drugim razem mi podziękował −bez
sensu, tymbardziej, że wcześniej widział, że dobrze ruszam, ale nie miał wyjścia...
Strasznie gasną te Toyotki.
8 kwi 00:00
YushokU: No ale to 2 lata temu. Teraz trochę sie pozmieniało. Zaczynając od testów na ecodrivingu
kończąc.
Metis−powodzenia w pt!
8 kwi 00:01
kyrtap: też trzymam kciuki
8 kwi 00:02
YushokU: Mnie najbardziej denerwował egzaminator. Chciałem wprowadzić luźną atmosferę, sypnąłem jakimś
żartem a on jak z kamienia. Tylko "lewo,prawo,zawróć,zaparkuj". Wprowadzało to nieprzyjemną,
stresującą atmosferę, no ale może tak muszą

Albo ten żart drewniany...
8 kwi 00:04
Metis: Dzięki

Może tym razem się uda
8 kwi 00:05
Metis: YushokU wszystko nagrywane to wiesz
8 kwi 00:05
YushokU: dobra, lecę spać

miałem się wziąć za pozytywizm to jak zwykle skończyłem na matematyce
8 kwi 00:08
Metis: Dla mnie najlepsza epoka
8 kwi 00:13
Mila:
8 kwi 00:18
Blue: No tak, teraz widzę, Milu, dziękuję

a mogłabyś mi powiedzieć co ja mam źle? Nie mogę tak z
tw. cosinusów, a potem sinusów?

YushokU, Ty jesteś maturzystą?
8 kwi 01:45
YushokU: Tak, pisałem już kiedyś z Tobą, jestem
Michał,ale zmieniłem imię jak Gustaw w Dziadach III
8 kwi 01:58
Martiminiano: Nie przypominaj o polskim i lekturach, bo nic już z tego nie pamiętam
8 kwi 01:59
Blue: Ja miałam czytać te wszystkie tematy na ustną, ale zatrzymałam się w 1/3
8 kwi 02:01
Blue: Witaj Marcin
8 kwi 02:01
Blue: A raczej żegnaj, bo ja idę spać

Dobranoc
8 kwi 02:03
Martiminiano: Dobrej nocy
8 kwi 02:04
Blue: Michał, nawet o dziadach mi nie przypominaj,
8 kwi 02:04
Kacper:
8 kwi 08:49
Blue: To jak

Kto widzi błąd w tym moim rozwiązaniu
| | b3tgβ√2−2cosα | |
Dlaczego nie może być taki wynik V= |
| |
| | 12 | |
8 kwi 18:26
Mila:
Może być.
8 kwi 20:51
YushokU: O, to Cię bardzo przepraszam Blue. Ja zawsze sobie sprawdzam jak mam inne funkcje
trygonometryczne na kalkulatorze naukowym podstawiając dane zgodne z dziedziną.
I tutaj też tak podstawiłem i wynik otrzymany w wyniku użycia tej formy był różny od tego,
który otrzymalem po podstaieniu do odpowiedzi.
Może coś źle wpisałem
8 kwi 20:55
Blue: Dziękuję Milu

Michał, nie szkodzi
8 kwi 20:59
Mila:
Przekształć wyrażenie pod pierwiastkiem ze wzoru :
8 kwi 21:05