Ośmiokąt
Metis:

Wykaż, że jeśli bok ośmiokąta foremnego ma długość a, to promień okręgu opisanego na tym
| | a | |
ośmiokącie jest równy |
| √4+√8 |
| | 2 | |
| | (n−2)*180o | | (8−2)*180o | |
α= |
| = |
| = 135o |
| | n | | 8 | |
Nie widzę z jakich własności mogę to dowieść

Jak to widzicie ?
7 sty 20:56
Metis: Jednak mam

Na podstawie twierdzenia cosinusów:
a
2=r
2+r
2 −2r
2 * cosβ
cosβ= 360
o :8 = 45
o
Stąd:
a
2=r
2+r
2 −2r
2 *cos45
o
I po uproszczeniu wychodzi
7 sty 21:04
Saizou :
z tw. cosinusów
a
2=R
2+R
2−2R
2cos45
a
2=R
2(2−
√2)
7 sty 21:11
Metis: Dzięki
Saizou trochę sie rozpędziłem, nie wiedziałem, że zadanie "samo się rozwiąże"

Masz trochę czasu ?, mam jeszcze jedno zadanko z planimetrii.
7 sty 21:13
Mila:
Dysgrafia?
7 sty 21:13
Mila:
Pisz Metisku, abyś dostał piątkę.
7 sty 21:14
Saizou :

można też tak
| | x√2 | |
x z tw. cosinusów 2R=x√2⇒R= |
| |
| | 2 | |
7 sty 21:16
Metis: Nie stawiają za pracę domową

Ale sprawdzian w poniedziałek więc powoli powtarzam
7 sty 21:17
Mila:
Saizou, sprawdź R w poprzednim zadaniu 21:11.
7 sty 21:18
Saizou : odwrotnie zapisałem, no ale to rachunek, zresztą
Metis jest bystry i się by skapnął
7 sty 21:21
Metis:
7 sty 21:22
Saizou :
Metis zadanko extra, wykaż wzór na wyróżnik trójmianu kwadratu i pierwiastki wielomianu 2
stopnia
7 sty 21:24
Metis:
7 sty 21:31
Saizou : czekam do 21:50
7 sty 21:36
Saizou : no i jak ?
7 sty 21:53
7 sty 21:55
Metis: Przyznaj że piękny rysunek
7 sty 21:57
Saizou :

∡ADC=180−α=90−α+β+90−α⇒β=α
7 sty 22:00
Saizou :
tak, ale przy F nie masz 90
o
7 sty 22:01
Metis: Kurczę, już to poprawione

Dzięki
Saizou
7 sty 22:05
Saizou : ja nadal czekam na deltę
7 sty 22:06
Metis: Delty Ci nie wyprowadzę

Ale ze wzorów na pierwiastki można ją wskazać
7 sty 22:07
Saizou :
a ja chcę wyprowadzenie

rozważ wielomian
ax
2+bx+c=0 i kombinuj ze wzorkiem (d+k)
2=d
2+2dk+k
2
7 sty 22:12
Metis: A rysunek jednak dobrze

|DF| to wysokość , a kąt miedzy |DF| a |PF| ma być
7 sty 22:13
Saizou : ale na Twoim rysunku kąt β nie ma 90
o, bo geogebra ma ustawiona że z automatu eksponuje kąty
proste

można to zmienić, ale kto by się w to bawił
7 sty 22:14
Metis: Saizou poźno jest

A jutro muszę wstać na 5

Poza tym jeszcze kodeks drogowy do
opanowania
7 sty 22:15
Metis: Racja. Ustawiłem to "ręcznie"
7 sty 22:15
Saizou :
Metis piona ja też wstaję o 5

prawko ?
7 sty 22:16
bezendu:
Kodeks drogowy taki prosty
7 sty 22:16
Metis: Ty o
5 ?

Nie za wcześnie na studenta?
Tak, jeżdżę już po mieście, a rozpocząłem przed 18 − 3 miesiące przed
7 sty 22:18
Saizou : no to powodzenia, trzymam kciuki, teoria jest prostsza, (jak dla mnie), w sumie jazda też jest
łatwa, ale nie można się stresować, eh.... nie lubię egzaminów

ale nie zasłaniaj się kodeksem, tylko wykaż deltę
7 sty 22:22
bezendu:
wypij browara przed egzaminem
7 sty 22:23
Saizou : a no tak, muszę dojechać na uczelnie, na to zad...e gdzie już psy nawet nie szczekają tylko
dziki swawolnie latają po kampusie
7 sty 22:23
Metis: bezendu cenne rady
Saizou to wiem co czujesz

Ogółem to teraz trochę się pozmieniało w prawie jazdy. Doszła ekonomiczna jazda. Podskoczyła
cena egzaminów.
7 sty 22:25
Saizou :
to ile teraz kosztuje egzamin ?
7 sty 22:26
Metis: Zapłaciłem 1400 z czymś + badania.
Przed nowym rokiem było około 1240 zł.
7 sty 22:27
Saizou :
1400 za kurs+ badania, ale cena egzaminu to nadal 170 zł (P+T)
7 sty 22:28
Metis: A fakt, przepraszam nie sprecyzowałem.
Chodziło mi oczywiście o
kurs prawa jazdy. Cena
egzaminu w WORDzie chyba bez zmian
7 sty 22:39
Saizou: cena kursu jest ustalana przez osrodek w ktorym sie uczysz, a egzamin jest panstwowy i ceny sa
wszedzie takie same xd a teraz lece spac, i jutro cie pomecze z delta
7 sty 22:43
Metis: Na razie
7 sty 22:44
Saizou : hihih... czekać na deltę
8 sty 17:54
Saizou :
Cięgle czekając.....
8 sty 22:12
Metis:
8 sty 22:18
Saizou :
no zaczynamy dowód:
rozważmy równanie w postaci
ax2+bx+c=0 gdzie a≠0.....
8 sty 22:20
Metis: Jeśli równanie przyjmuje postać ax
2+bx+c=0 , a≠0 i x∊R to równanie jest równaniem kwadratowym
8 sty 22:27
Saizou : tak, ale co mamy do pokazania ?
8 sty 22:34
Saizou : posiłkuj się wzorem (k+l)2=k2+2kl+l2
8 sty 22:38
Metis: Pokazać mamy deltę tak ?
8 sty 22:42
Saizou : tak... no i działasz, to nic trudnego, zabawa na wzorkach skróconego mnożenia
8 sty 22:46
Metis: k2+2kl+l2=0 /4
4k2+8kl+4l2=0
8 sty 22:58
Metis: ax2+bx+c=0
4ax2+ 4bx+4c=0
4ax2+4bx=−4c
4a2x+4abx=−4ac
8 sty 23:02
Saizou :
ja proponuję tak
ax
2+bx+c=0
| | b | | c | |
x2+ |
| x+ |
| =0 i teraz ze wzorku s.m |
| | a | | a | |
8 sty 23:04
Metis: 4a2x+4abx=−4ac /+b2
4a2x+4abx + b2= −4ac+b2
4a2x+4abx + b2= b2−4ac
4a(x+bx)+b2 = b2−4ac
8 sty 23:06
Metis: Jest i delta, ale co z lewą stroną ?
8 sty 23:07
Saizou :
no właśnie, co z lewą stroną

jakiego znaku powinno być to wyrażenie ?
8 sty 23:08
Metis: Tutaj widzę teraz błąd źle wyłączyłem przed nawias:
4a(ax+bx)+b2
Oczywiście wyrażenie nieujemne.
8 sty 23:10
Saizou : a skąd to twierdzisz ?
8 sty 23:11
Metis: Nie no nie ma tutaj wzorku
8 sty 23:14
Saizou : no właśnie, a teraz mykam, pokombinuj raz jeszcze
8 sty 23:16
Metis: Pokombinowałem i ... znalazłem błąd rachunkowy

//Poprawiam
4a2x
2+4abx=−4ac / +b
2
4a2x
2+4abx+b
2 = −4ac+b
2
(2ax+b)
2=b
2−4ac
(2ax+b)
2=
Δ
Samo kombinowanie z tym wyprowadzaniem

Najprościej byłoby wskazać ją we wzorze na pierwiastki dwumianu, w końcu Δ to tylko oznaczenie
wyrażenia o postaci b
2−4ac
9 sty 20:04
Saizou :
ale te pierwiastki wzięły się z tego że istnieje delta

(2ax+b)
2=Δ /
√
l2ax+bl=
√Δ
2ax+b=±
√Δ
2ax=−b±
√Δ
11 sty 18:53