zadanie na dowodzenie
Kinga: Wykaż, że jeżeli α, β, γ są miarami kątów trójkąta ABC, a a,b,c są długościami odpowiednich
| | a2−b2 | | sin(α−β) | |
boków, to |
| = |
| |
| | c2 | | sinγ | |
7 kwi 15:06
Kinga: Bardzo proszę o pomoc, bo męczę się już z tym dość długo i nic nie wymyśliłam
9 kwi 13:06
Kacper:
Fajne zadanko
9 kwi 13:22
Kacper:
wsk. twierdzenie sinusów
9 kwi 13:24
5-latek: A może sprobowac przez analogie Nepera?
9 kwi 13:39
5-latek:
9 kwi 13:47
Mila:

Jeżeli α, β, γ są miarami kątów trójkąta ABC...
Z tw. sinusów
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| =2R |
| sinα | | sinβ | | sinγ | |
⇔
a=2R sinα
b=2R sinβ
c=2R sinγ
sinγ=sin[180−(α+β)]⇔
sinγ=sin(α+β)
| | a2−b2 | | 4R2sin2α−4R2sin2β | |
L= |
| = |
| = |
| | c2 | | 4R2 sin2γ | |
| | sin2α−sin2β | | (sinα−sinβ)*(sinα+sinβ) | |
= |
| = |
| = |
| | sin2γ | | sin2γ | |
| | | | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | | 2*cos |
| *sin |
| *2*sin |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | sin2γ | |
| | sin(α+β)*sin(α−β) | | sin(α−β) | |
= |
| = |
| =P |
| | sin2γ | | sinγ | |
=====================================
9 kwi 15:21
klm: Można by było prosić o rozpisanie końcówki bo nie moge sie połapać czemu to nagle sie redukuje
do tego
9 paź 17:17
Adamm: α+β+γ=π
α+β=π−γ
sin(π−γ)=sinγ
9 paź 17:19
klm: Chodzi mi o to wczesniej dlugie wyrażenie.
9 paź 17:22
9 paź 17:22
Adamm: oraz sin(2x)=2sin(x)cos(x)
9 paź 17:24
klm: No właśnie chodziło mi o to zeby ktos mi wytłumaczył na jakich wzorach redukcyjnych i jak to
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
rozlozone jest ze z tego 2*cos |
| *sin |
| * 2* sin |
| *cos |
| i ze to |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
jest rowne sin(α+β)*sin(α−β) bo tego nie rozumiem zeby to mi rozpisac ze na jakich wzorach bo
kombinuje i cos mi nie,idzie
9 paź 17:32
Adamm: sin(2x)=2sin(x)cos(x)
| | α+β | | α−β | |
dla x= |
| oraz dla x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 17:33
klm: Okej teraz juz wiem dziękuje za pomoc
9 paź 17:35
5-latek: Zeby to dokladnie zrozumie to jutro pojdz do bilioteki i wypozycz ksiazke Trygonometria Witold
Janowski i tam masz ladnie pokazany przez Pana profesora sposob algebraiczny i geometryczny .
9 paź 17:36