matematykaszkolna.pl
Udowodnij, że Techix: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>=2 prawdziwa jest nierówność:
1 1 1 1 13 

+

+

+...

>=

n n+1 n+2 n+n 24 
7 kwi 14:29
PW: Indukcyjnie.
7 kwi 14:32
Techix: Czyli po prostu podstawić kilka liczb naturalnych i policzyć tak?
7 kwi 14:37
PW: Nie znasz zasady indukcji matematycznej?
7 kwi 14:38
Techix: teoretycznie znam, ale nigdy jej nie stosowałem
7 kwi 14:40
kix: no to looknij i zastosuj w praktyce https://matematykaszkolna.pl/strona/1357.html
7 kwi 14:42
prawiematematyk: Gdyby to było równanie to jak najbardziej z pomocą tego linku co podałeś bym to zrobił jednak tu jest nierówność i dalej nie wiem jak to zrobić. Pomożesz?
7 kwi 16:03
Techix: Gdyby to było równanie to jak najbardziej z pomocą tego linku co podałeś bym to zrobił jednak tu jest nierówność i dalej nie wiem jak to zrobić. Pomożesz?
7 kwi 16:13
PW: Uznajemy, że sprawdzenie dla n=2 dokonane oraz sformułowane założenie indukcyjne dla n=k. Teza dla n=k+1 brzmi:
1 1 1 1 1 23 

+

+ .... +

+

+

.
n+1 n+2 n + n n+1+n n+1+n+1 24 
Mamy ją udowodnić korzystając z założenia indukcyjnego. Zauważmy, że po lewej stronie jest
 1 
"prawie to samo co w założeniu indukcyjnym" − brakuje tylko pierwszego wyrazu

, który
 n 
był w założeniu, ale za to przybyły dwa następne ułamki, których nie było w założeniu:
 1 1 

i

.
 n+1+n n+1+n+1 
Inaczej mówiąc, jeżeli oznaczymy symbolem L lewą stronę założenia, to po lewej stronie tezy mamy
 1 1 1 23 1 1 1 
L −

+

+

+

+

.
 n 2n+1 2n+2 24 n 2n+1 2n+2 
Wystarczy pokazać, że trzy ostatnie składniki dają nieujemną sumę, a to jest zadanie z liceum.
7 kwi 16:24
PW: I z rozpędu napisałem wszędzie n zamiast k, ale to chyba nie stanowi przeszkody w zrozumieniu.
7 kwi 16:25
Techix:
 1 1 1 
Trzy ostatnie składniki czyli: −

,

,

?
 n 2n+1 2n+2 
przecież jak się je zsumuje dla dowolnego n naturalnego to dają właśnie ujemną sume.. Przepraszam za moje pytania ale z indukcją mam do czynienia w praktyce po raz pierwszy.
7 kwi 16:53
PW: 130226 Już tyle razy to zadanie rozwiązywałem, że zwolniłem się od sprawdzenia, czy dobrą tezę podałeś. Rutyna jest wrogiem myślenia.
 1 1 
Wszystko będzie dobrze, jeżeli sumowanie zaczniemy od

, a nie od

i w
 n+1 n 
 1 
konsekwencji w tezie indukcyjnej od

.
 n+2 
7 kwi 17:35