Udowodnij, że
Techix: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>=2 prawdziwa jest nierówność:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| + |
| +... |
| >= |
| |
| n | | n+1 | | n+2 | | n+n | | 24 | |
7 kwi 14:29
PW: Indukcyjnie.
7 kwi 14:32
Techix: Czyli po prostu podstawić kilka liczb naturalnych i policzyć tak?
7 kwi 14:37
PW: Nie znasz zasady indukcji matematycznej?
7 kwi 14:38
Techix: teoretycznie znam, ale nigdy jej nie stosowałem
7 kwi 14:40
7 kwi 14:42
prawiematematyk: Gdyby to było równanie to jak najbardziej z pomocą tego linku co podałeś bym to zrobił jednak
tu jest nierówność i dalej nie wiem jak to zrobić. Pomożesz?
7 kwi 16:03
Techix: Gdyby to było równanie to jak najbardziej z pomocą tego linku co podałeś bym to zrobił jednak
tu jest nierówność i dalej nie wiem jak to zrobić. Pomożesz?
7 kwi 16:13
PW: Uznajemy, że sprawdzenie dla n=2 dokonane oraz sformułowane założenie indukcyjne dla n=k.
Teza dla n=k+1 brzmi:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 23 | |
| + |
| + .... + |
| + |
| + |
| ≥ |
| . |
| n+1 | | n+2 | | n + n | | n+1+n | | n+1+n+1 | | 24 | |
Mamy ją udowodnić korzystając z założenia indukcyjnego. Zauważmy, że po lewej stronie jest
| | 1 | |
"prawie to samo co w założeniu indukcyjnym" − brakuje tylko pierwszego wyrazu |
| , który |
| | n | |
był w założeniu, ale za to przybyły
dwa następne ułamki, których nie było w założeniu:
Inaczej mówiąc, jeżeli oznaczymy symbolem L lewą stronę założenia, to po lewej stronie tezy
mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 23 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L − |
| + |
| + |
| ≥ |
| − |
| + |
| + |
| . |
| | n | | 2n+1 | | 2n+2 | | 24 | | n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
Wystarczy pokazać, że trzy ostatnie składniki dają nieujemną sumę, a to jest zadanie z liceum.
7 kwi 16:24
PW: I z rozpędu napisałem wszędzie n zamiast k, ale to chyba nie stanowi przeszkody w zrozumieniu.
7 kwi 16:25
Techix: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Trzy ostatnie składniki czyli: − |
| , |
| , |
| ? |
| | n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
przecież jak się je zsumuje dla dowolnego n naturalnego to dają właśnie ujemną sume..
Przepraszam za moje pytania ale z indukcją mam do czynienia w praktyce po raz pierwszy.
7 kwi 16:53
PW: 130226
Już tyle razy to zadanie rozwiązywałem, że zwolniłem się od sprawdzenia, czy dobrą tezę
podałeś. Rutyna jest wrogiem myślenia.
| | 1 | | 1 | |
Wszystko będzie dobrze, jeżeli sumowanie zaczniemy od |
| , a nie od |
| i w |
| | n+1 | | n | |
| | 1 | |
konsekwencji w tezie indukcyjnej od |
| . |
| | n+2 | |
7 kwi 17:35