W ostrosłupie czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod
kątem 45stopni. Pole podstawy jest rówwne 4. Oblicz pole jednej ściany bocznej tego ostrosłupa
| 1 | ||
h= | a√2=√2
| |
| 2 |
| ah | 2√2 | |||
Pb= | = | =√2
| ||
| 2 | 2 |
dobra ja już lece Dobranoc
!
Podstawa ostrosłupa jest kwadratem, więc bok podstawy wynosi 2. Z wysokości boku i wysokości
ostrosłupa powstaje nam trójkąt z katem 45
cos 45 = √22
wysokość ściany = b
szerokość podstawy =a =2
cos45= ab ⇒ b= √2
Ściana boczna to trójkąt o podstawie 2 i wysokości b, czyli √2
P = a*b2
P= √2