geometria.
Patrycja: Hm w sumie wydaje się proste to zadanko, ale jakoś sprawia mi trudności.. Proszę o pomoc

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość 6 cm. Wysokość ściany bocznej jest
nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
30 lis 22:42
AROB: pomogę
30 lis 22:44
Patrycja: Czekam i Bardzo Dziękuję
30 lis 22:47
Patrycja: a Zrobiłbyś także to zadanko? :
"W ostrosłupie czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem
45stopni. Pole podstawy jest rówwne 4. Oblicz pole jednej ściany bocznej tego ostrosłupa"
30 lis 22:49
AROB:

| | 1 | |
h = 6 cm, α = 600 V = ? V = |
| a2h |
| | 3 | |
| | 12 | | 12 | | 12√3 | |
|
| = √3 ⇒ a√3 = 12 ⇒ a = |
| = |
| 4√3[cm] |
| | a | | √3 | | 3 | |
| | 1 | |
V = |
| (4√3)2 * 62 = 96 [cm3] |
| | 3 | |
30 lis 22:55
AROB: Zaraz zrobię kolejne.
30 lis 22:56
AROB: Ale czy jest to ostrosłup prawidłowy?
30 lis 22:57
Patrycja: tak
30 lis 22:58
Patrycja: hm, ja jeszczę nie miałam czegoś takiego jak "tg" mogę wiedzieć co to znaczy?
30 lis 22:59
AROB:

Rysunek bryły − jak w pierwszym zadaniu.
α = 45
0, P
p = 4 P
ś = ? (pole 1 ściany bocznej)
P
p = a
2
a
2 = 4 ⇒ a = 2 cm
h
b = h
√2 =
√2 cm ( ze wzoru na przekątną kwadratu d = a
√2 )
| | 1 | | 1 | |
Pś = |
| a*hb = |
| * 2 * √2 = √2[cm2] |
| | 2 | | 2 | |
P.S. Czy wystarczająco jasno zrobił
am?
30 lis 23:11
Patrycja: Tak, bardzo dziękujęę i przepraszam za to "zrobiłbyś" , ale trudno rozpoznać płeć po Twoim
nicku wieć strzeliłam że jesteś chłopakiem

jeszcze raz przepraszam i dziękuję
30 lis 23:15
AROB: Patrycjo, jeśli nie znasz jeszcze funkcji trygonometrycznych, to skorzystać musisz ze
stałych zależności w trójkącie o kątach ostrych: 30
0 i 60
0.
| | a | |
Mianowicie w narysowanym trójkącie: h = |
| * √3 |
| | 2 | |
| | 2 | | 12 | |
a = 6 * |
| = |
| = 4√3 |
| | √3 | | √3 | |
Czy teraz wszystko jasne?
30 lis 23:21
30 lis 23:26
AROB: Rozumiem. Gdy poznasz funkcje trygonometryczne, nie będziesz już stosowała tej metody.
Powodzenia!
30 lis 23:33
Patrycja: Dziękuję
30 lis 23:34