Optymalizujące
Polityk: Rozpatrujemy stozki, których długość tworzącej jest równa 'l'. Oblicz długość wysokości
tego stożka, którego objętość jest największa. Dla wyznaczonego stożka oblicz miarę jego kąta
rozwarcia.
| | 1 | |
Wyszło mi że V= |
| πsin2αcosαl3. (α to połowa kąta rozwarcia) |
| | 3 | |
Więc optymalizuję sin
2αcosα
| | 2 | |
Pochodna wychodzi −3cosα(cosα− |
| ) i tu jest problem bo nie wiem co zrobić, z przebiegu |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
zmienności wychodzi mi że wartość maxymalna dla cosx= |
| i wtedy h= |
| l, ale w |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
odpowiedzi jest że h= |
| l |
| | 3 | |
5 kwi 21:11
5 kwi 21:18
Polityk: Właśnie to znalazłem tylko tamto rozwiązanie urywa się w momencie w którym napotkałem problem
(tam jest to sam tylko jest wzięty inny kąt)
5 kwi 21:21
Polityk: Ponawiam
6 kwi 17:04
Polityk: Mógłby ktoś rzucić okiem?
6 kwi 20:36
Polityk: Up
6 kwi 21:19
Qulka: z tamtego max V dla (1−3sin2x)=0 więc sinx =√3/3 więc h =√3l/3
6 kwi 21:29
Piłkarz: A pochodną sinusa nie jest cosinus?
7 kwi 13:02
Polityk: No właśnie, mam prośbę mógłby ktoś jeszcze raz rzucić na to okiem? Sprawdziłem kilka razy i
chyba jest dobrze aż do momentu optymalizacji. Muszę zoptymalizować wyrażenie f(x)=sin
2xcosx
| | π | |
dla x∊(0, |
| ) czyli f(x) =cosx−cos3x. Jak tu policzyć pochodną i to wyliczyć |
| | 2 | |
7 kwi 14:21
Kacper:
f(x)=cosx−cos3x
f'(x)=−sin−3*cos2x*(−sinx)=−sinx+3sinxcos2=sinx(3cos2x−1)
7 kwi 14:23
Polityk: Dzięki
7 kwi 14:26