zadanie optymalizacyjne
Gracjan: Cześć,
mam taki problem, rozwiązalem zadanie, ale zupełnie nie zgadza mi się wynik. Może ktoś mi coś
podpowie, co robię źle?
Treść: Rozpatrujemy stozki, których długość tworzącej jest równa 'l'. Oblicz długość wysokości
tego stożka, którego objętość jest największa. Dla wyznaczonego stożka oblicz miarę jego kąta
rozwarcia.
Nie doszedłem do drugiej części polecenia, bo już samo 'h' źle obliczyłem.
| | 1 | | 1 | |
U mnie f(h) = |
| *π*l2*h − |
| π*h2 i potem policzyłem pochodną, wykres jej znaku i |
| | 3 | | 3 | |
f(max)=f(l
2/3}
Gdzie zrobiłem błąd?
20 paź 17:57
Gracjan: Chyba nie lubicie zadań optymalizacyjnych skoro nikt mi nie chce pomóc...
20 paź 18:27
PW: A coś taki nerwowy? Wzoru na objętość stożka nie sprawdziłeś, a poganiasz innych?Tworząca to
jest ramię trójkąta o podstawie 2r i wysokości h, gdy popatrzysz na przekrój osiowy stożka.
h = l·sinx
Objętość V(x) stożka jest zatem funkcją zmiennej x:
| | r | |
r w tym wzorze oznacza promień podstawy stożka, |
| = cosx, a więc r = lcosx |
| | l | |
Ostatecznie
| | 1 | |
V(x) = |
| π(lcosx)2·l·sinx |
| | 3 | |
| | 1 | | π | |
V(x) = |
| πl3(1−sin2x)sinx, x∊(0, |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
Z pochodną pewnie już kłopotu nie będzie.
20 paź 19:16
Gracjan: Dzięki, z tym że zrobiłem już bez udziwnien w postaci sinusow we wzorze funkcji
20 paź 19:21
PW: Jeżeli to jest udziwnienie, to ja się dziwię. Według mnie łatwiej obliczyć pochodną różnicy
(sinx − sin3x) niż pochodną iloczynu cos2xsinx.
Mówi się "dziękuję", a nie wybrzydza ma prezent.
20 paź 19:26
Gracjan: Zrobilem to w ten sposób, że w ogóle nie używałem funkcji trygonometrycznych i napisałem, że
bardzo dziękuję − naprawdę doceniam starania
20 paź 19:38
PW: Należysz do tej paskudnej grupy ludzi, którzy po rozwiązaniu im zadania piszą: Dziękuję, ale
niepotrzebnie się trudziłeś, bo ja już to sam zrobiłem, i to lepiej. Najpierw przez półtorej
godziny nie umiałeś nic, a gdy zobaczyłeś moje rozwiązanie, to w ciągu 5 minut rozwiązałeś sam
i to inną metodą? Poopowiadaj babci.
A ja po prostu już więcej nie dam się nabrać na hasło "Gracjan ma kłopoty".
20 paź 19:52
Gracjan: Hm... Podaj jakieś GG maila lub cokolwiek to Ci prześle zdjęcie mojego sposobu i nie unos się
honorem. Cały czas próbowałem to zrobić bez sinusa, ale popełnilem błąd, który ostatecznie
udało mi się znaleźć, niestety po pewnym czasie dopiero.

Nie wiem czy tutaj się da wstawić
zalaczniki, jeśli tak to moge to zrobić może jeszcze komuś się przyda inne rozwiązanie.
20 paź 19:56
Gracjan: Niestety nie widzę opcji dodawania plików
20 paź 20:05
Gracjan: Widzę, że jesteś nieskory do porozumienia, a sądziłem, że matematycy to sympatyczni ludzie. Nie
chcesz dowodu to chociaż powiem, że obliczylem r w zależnosci od h i l w trójkacie
prostokątnym − połowie przekroju tak jakby i na tej podstawie zbudowalem wzór funkcji, który
notabene podałem już w pierwszym poscie tego ematu tylko później trochę pomieszalem
obliczenia.
20 paź 20:24
daras: no i odtąd Gracjan występuje pod nickiem ola
6 kwi 17:31
Qulka:
| | πl3 | |
V'= |
| (cosx−3sin2xcosx) = 0 |
| | 3 | |
cosx=0 lub (1−3sin
2x)=0
więc sinx =√3/3
6 kwi 21:32
daras: a
Qulka z rozpędu machnęła i to zadanie choć jest sprzed pół roku

zupełnie jak bezm..walec
6 kwi 23:17
daras: kocham to forum

them all
6 kwi 23:18
Mila:
Prowokujesz, a potem kpisz, ładnie to tak Darasku?
6 kwi 23:23
Qulka: bo taki jeden podbijał wciąż temat, w którym to do tego zadanka się odnosił więc żeby było na
miejscu
6 kwi 23:26
6 kwi 23:27