Oblicz wartosc liczby x, dla ktorej podane liczby ...
Kamisia: Oblicz wartosc liczby x, dla ktorej podane liczby w podanej kolejnosci sa
wyrazami ciagu arytmetycznego 2x+1; 5; x−3
5 kwi 18:01
bezendu:
52=(2x+1)(x−3)
5 kwi 18:04
Olajestem: tak mam i nie wiem co dalej z tym zrobic
5 kwi 18:06
Olajestem: nawias przez nawias ?
5 kwi 18:06
bezendu:
Tak, nawias przez nawias.
5 kwi 18:07
Olajestem: 5
2 =(2x+1)(x−3)
25= 3x−6x+1x−3
25+3=3x−6x+1x
28=−2x
x=−14
tak
5 kwi 18:11
5-latek: Czesc
bezendu 
Arytmetyczny ma być ciag nie geometryczny
5 kwi 18:46
Janek191:
Ma być
5 − ( 2 x + 1) = ( x − 3) − 5
4 − 2 x = x − 8
12 = 3 x
x = 4
=====
5 kwi 18:50
Kamisia: Wiec jak mam to zrobic ?
5 kwi 18:50
Janek191:
Masz zrobione !
5 kwi 18:58
5 kwi 19:05
Kamisia: Ah tak, dziekuje. Za szybko odpowiedzialam i nie zauwazylam
5 kwi 19:06