Oblicz pole trojkata rownobocznego,
Martyna67: Oblicz pole trojkata rownobocznego, jezeli promien kregu opisanego na nim ma dlugosc 6 cm.
5 kwi 17:58
5 kwi 18:54
Martyna67: Co oznacza hp ?
5 kwi 19:02
dero2005:

wysokość trójkąta
5 kwi 19:06
5 kwi 19:12
Janek191:

R = 6 cm
h − wysokość trójkąta równobocznego ( h = R + r)
Mamy
9 = h
więc
18 = a
√3 / :
√3
6
√3 = a
========
Pole Δ
P = 0,5 a*h = 0,5* 6p{3]* 9 = 27
√3
==========================
5 kwi 19:13
5-latek:
5 kwi 19:14
dero2005:
@Martyna67, zapomniałaś podnieść a do kwadratu
5 kwi 19:17
Janek191:
Ma 67 lat , a liczy jak by miało 6 − 7 lat
5 kwi 19:17
Martyna67: Janek191
5 kwi 19:19
5-latek: Już pomijając to ale zobacz w swoim poscie 19:12
Popatrz teraz na licznik napisalas ze wynosi 6 przecież
√3*
√3≠1 tylko 3
| | (6√3)2*√3 | |
Ty mialas napisac tak P= |
| |
| | 4 | |
5 kwi 19:24
Martyna67: Zapomnialam podniesc do kwadratu tak tak produkuj sie dalej. Bozee
5 kwi 19:44
5-latek: Na zdrowie
5 kwi 19:46