sfd
kasztan: Obliczyć wariancję, odchylenie standardowe, kwartyl dolny i górny, medianę i modę zmiennej
losowej X o gęstości:
f(x) = 0 w p.p
co oznacza skrót p.p ?
5 kwi 12:29
Qulka: w pozostałych przypadkach
5 kwi 12:43
5 kwi 12:54
5 kwi 12:58
Qulka:
EX=∫x3/9 dx=x4/36 = 81/36 = 9/4
EX2=∫x4/9 dx= x5/45 = 27/5
DX=27/5−(9/4)2= 0,3375
mediana
∫x2/9 = x3/27 = m3/27=1/2
me=2,3811
kwartyl dolny
q3/27=1/4
q=1,88988
górny
q3/27=3/4
q=2,72568
5 kwi 13:02
kasztan: ską x3/9 ? jak w poleceniu jest x2/9 ?
6 kwi 11:59
Qulka: z definicji EX=∫ x•f(x) dx stąd jeszcze jeden x we wzorze
6 kwi 13:58
kasztan: przez pierwsze 3 linijki to co jest liczone ? EX to średnia ?
6 kwi 14:01
kasztan: i dlaczego tak mediane i kwartyle obliczasz ? to z definicji jakiejś ?
6 kwi 14:01
Qulka: tak
6 kwi 14:10
Qulka: widziałeś te linki co wkleiłam
6 kwi 14:13
kasztan: tak, ale ciężko mi zrozumieć te zapisy matematyczne
6 kwi 14:28
Qulka: to wczytaj się tylko w strony 13,14 i 15 tam jest to co Ci potrzebne
6 kwi 14:31
kasztan: a DX to co to w ogóle ? Bo są jakieś wzory ale nie jest napisane co to jest
6 kwi 14:34
kasztan: w drugiej linijce Twoich obliczeń nie powinno być E(X2)?
6 kwi 14:35
kasztan: pierwsze 3 linijki dotyczą liczenia wariancji ? DX to ta wariancja ?
6 kwi 14:37
Qulka: tak to wariancja ale powinno być D2 bo tak sie to zapisuje
6 kwi 14:40
kasztan: a czemu jak liczysz mediane to x potem zamienia się na m?
6 kwi 14:43
kasztan: po co określenie w zadaniu , że 0 ≤ x ≤ 3 jak nigdzie tych liczb się nie wpisuje ? czemu w
kwartylach jest q do potęgi 3?
6 kwi 14:46
Qulka: bo to całka od 0 do m i podstawiasz na końcu
6 kwi 14:46
Qulka: wpisujesz te liczby w granicach całkowania ale w tym edytorze ciężko to zgrać bo to 3 piętrowe
by było
6 kwi 14:47
kasztan: to wszędzie będzie
3
∫ ?
0
6 kwi 14:48
Qulka: ja je podstawiam na końcu działań za x (najpierw 3 a potem 0 ) tyle że tego 0 już nie pisałam
6 kwi 14:48
Qulka: w pierwszych dwóch
potem w medianie całka od 0 do m a w kwartylach całka od 0 do q
6 kwi 14:49
kasztan: w kwartylach ∫x2/9 przyrównuje do 1/4 i 3/4 ? ale czemu w medianie x na m zamieniasz ?
6 kwi 14:50
Qulka: w medianie przyrównujesz całkę do 1/2
bo to granica całkowanie podstawiasz na końcu
i to samo w kwartylach
6 kwi 14:53
6 kwi 14:54
kasztan: czyli przy liczeniu mediany będzie:
m
∫ x2/9 = x3/27 (już bez tego 0 i m ?)
0
m3/27 = 1/2
2m3 = 27 / 2
m3 = 13,5
m = 3√13,5 ?
6 kwi 15:09
Qulka: w pierwszej linijce na końcu piszesz pionową kreskę (albo nawias kwadratowy) i tam dopisujesz m
i 0
porównaj stronę 13 link
6 kwi 15:13
6 kwi 15:15
kasztan:
m m
∫x2/9 = [x3/27]
0
tak ma być ?
6 kwi 15:15
Qulka: tak
6 kwi 15:16
Qulka: i potem od końca odejmujesz początek więc
m3/27 − 03/27= m3/27
6 kwi 15:17
kasztan: zaraz wrzucę całe zadanie rozwiązane, a po co te 0 w pozostałych przypadkach ? używa się kiedyś
tego 0 ?
6 kwi 15:17
kasztan: czemu w pierwszej linijce pod x'a zostaje podstawiona liczba 3 , a nie np liczba 2 ?
6 kwi 15:23
Qulka: bo granicą całkowania jest od 0 do 3
6 kwi 15:25
kasztan: to czemu nie 0?
6 kwi 15:26
Qulka: wstawiasz oba bo od końca odejmujesz początek więc tak jak o 15:17
x4/36 ]03 = 34/36 − 04/36 = 81/36
6 kwi 15:29
kasztan: i tak samo się odejmuje w przypadku mediany i kwartyli ?
6 kwi 15:31
Qulka: tak samo odejmuje się w przypadku KAŻDEJ CAŁKI oznaczonej
6 kwi 15:33
kasztan: Wariancja:
3 3
| | x3 | | x4 | | 81 | | 9 | |
E(X) = ∫xf(x)dx = ∫ |
| dx = [ |
| ]30 = |
| = |
| |
| | 9 | | 36 | | 36 | | 4 | |
0 0
3 3
| | x4 | | x5 | | 27 | |
E(X2) = ∫x2f(x)dx = ∫ |
| dx = [ |
| ]30 = |
| |
| | 9 | | 45 | | 5 | |
0 0
| | 27 | |
D2(X) = |
| − (9/4)2 = 0,3375 |
| | 5 | |
Odchylenie std.
δ =
√0,3375 − tak to oznaczyć ?
Mediana:
m
0
m
0
2m
3 = 27
m
3 = 13,5
m
e =
3√13,5
kwartyl dolny:
q
0
q
0
4q
3 = 27
q
3 = 6,75
q
3√6,75
tak samo kwartyl górny. Dobrze ?
6 kwi 15:40
Qulka: tak
6 kwi 15:41
Qulka: odchylenie std oznacz D(X) skoro wariancję oznaczyłeś D2(X)
6 kwi 15:42
kasztan: a jak obliczyć modę ?
6 kwi 15:49
Qulka: max z x2/9 więc modą jest 0
6 kwi 15:50
Qulka: miało być 3
6 kwi 15:51
kasztan: jak to max z x2/9 ? 3 podstawić pod x'a ?
6 kwi 16:00
Qulka: narysować wykres i zobaczyć gdzie największy w przedziale <0,3>
6 kwi 16:01
Qulka:

jak widać największy jest w 3
6 kwi 16:03
kasztan: ok dzięki czyli wystarczy napisać że moda = 3
6 kwi 16:03
Qulka: tak
6 kwi 16:06
kasztan: ok to dzięki !
6 kwi 16:08
kasztan: sam bym tego nie rozwiązał
6 kwi 16:08
kasztan: Mam takie podobne zadanie:
Zmienna losowa X posiada gęstość:
| | 3 | | 45 | |
f(x) = − |
| x2 + 6x − |
| dla x∊ <3;5> |
| | 4 | | 4 | |
0 w p.p
to te zadanie robi się tak samo jak powyższe ?
6 kwi 16:11
Qulka: tak
6 kwi 16:11