oblicz wymiary prostopadłościanu o największej objętości
Aga: Dany jest stożek o promieniu podstawy 6 cm i wysokości 8 cm. W stożek ten wpisujemy
prostopadłościany tak, że jedna podstawa zawiera się w podstawie stożka a wierzchołki drugiej
podstawy należą do powierzchni bocznej stożka. Wiedząc, że stosunek długości krawędzi
podstawy jest równy 3, oblicz wymiary tego prostopadłościanu, którego objętość jest
największa.
5 kwi 10:27
PR: Czy posiadasz odp. do tego zadania?
Wyszło mi 6x18x4.
5 kwi 12:22
PR: Oj głupi błąd

Prędzej to : 3
√2 x 9
√2 x 4
5 kwi 12:54
5 kwi 13:03
Aga: w odpowiedziach jest 4√10 /5 na 12√10 /5 na 8/3
5 kwi 13:03
Frost: | | 8 | |
Nie jest źle wysokość wyszła mi tak jak w odpowiedziach |
| |
| | 3 | |
5 kwi 13:06
Aga: i jest jeszcze wskazówka ze V(x)=24x2 − 2√10 x3 tylko nie wiem jak stworzyć tą funkcję
5 kwi 13:07
Qulka: oo to mam dobrze ..a już mnie ten pierwiastek martwił
5 kwi 13:08
PR: Teraz też mam dobrze...potraktowałem prostokąt jako kwadrat...ah te Święta
5 kwi 13:09
Qulka:

p − przekątna podstawy =
√10x (z Pitagorasa)
V=3x
2•h
5 kwi 13:12
Aga: dzięki
5 kwi 13:17
TypowyJanusz: Skąd się bierze te p/2?
6 kwi 15:44
Stupid: I jeszcze jedno pytanie z czego wynika zależność, że h do 6− p/2 ma się tak jak 8 do 10?
6 kwi 17:14
kix: z pana Talesa
6 kwi 17:15
Stupid: Ok wszystko gra tylko nie pasowało mi te 8 do 10, bo powinno być 8 do 6
6 kwi 17:24
Qulka: Janusz z obrazka na górze obok p to przekątna podstawy tego prostopadłościanu
więc do połowy jest p/2
6 kwi 17:26
Qulka: No tak ..powinno być 8/6
6 kwi 17:28
:D:
Δ
Δ
Ω
∞
31 sty 17:15
Artur: Jakby ktoś wytłumaczyłby mi skąd się bierze, że przekątna podstawy to
√10x to byłbym bardzo
wdzięczny
7 mar 17:21
wredulus_pospolitus:
masz prostokąt o bokach x i 3x ... z tw. Pitagorasa:
p2 = (x)2 + (3x)2 −> p2 = 10x2 −> p = √10x
7 mar 17:22
Artur: Dziękuję bardzo, nie myślę ostatnio
7 mar 17:23