s
kasztan: Dana jest funkcja prawdopodobieństwa:
x
i | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2 | | 5 | | 4 | | 3 | | 1 | |
pi | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
Obliczyć:
a) wartość przeciętną
b) wariancję
c) odchylenie standardowe
d) medianę i modę
e) kwartyl dolny i górny
Żeby to były próbki to nie byłoby problemu, ale jak to obliczyć dla tabeli prawdopodobieństwa ?
5 kwi 12:26
Qulka: tak samo
EX=∑xp = 1•2/15 + 2•5/15 +3•4/15 ....
5 kwi 13:14
kasztan: ok za jakiś czas wstawię jak robię, to powiesz czy dobrze jak będziesz mogła.
5 kwi 13:42
kasztan: to aby policzyć średnią to:
1*2/15 + 2 * 5/15 + 3 * 4/15 * 4 * 3/15 + 5 * 1/15 ?
i jak oznaczać średnią ? x'em ?
5 kwi 15:38
kasztan: ?
5 kwi 16:48
Qulka: EX albo x z kreską nad nim albo m albo μ
_
x
5 kwi 17:03
kasztan: wartość przeciętna to to samo co średnia ? Wyszło mi tak:
−
| | 1 * 2/15 + 2 * 5/15 + 3 * 4/15 + 4 * 3/15 + 5 * 1/15 | |
x = |
| = 41 |
| | 15 | |
dobrze ?
6 kwi 11:26
kasztan: wynik
−
pomyliłem się
6 kwi 11:28
kasztan: wariancja powinno raczej wyjść jako liczba całkowita, bo potem odchylenie standardowe mam
policzyć, mi wariancja coś nie wychodzi:
δ
2 = U{(1/15 − 41/15)
2 + 2 * (5/15 − 41/15) + 3 * (4/15 − 41/15) + 4 * (3/15 − 41/15) + 5 *
(1/15 − 41/15)}{15}
| | (−40/15)2 + 2*(−36/15)2 + 3*(−37/15)2 + 4 * (−38/15)2 + 5*(−40/15) | |
δ2 = |
| |
| | 15 | |
| | 1600/225 + 2(1296/225) + 3*(1369/225) + 4*(1444/225) + 5*(1600/225) | |
δ2 = |
| |
| | 15 | |
6 kwi 11:43
kasztan: pomoże ktoś ?
6 kwi 11:54
kasztan: ?
6 kwi 12:16
Godzio:
VarX = EX
2 − (EX)
2
| | 2 | | 5 | | 4 | | 3 | | 1 | |
EX2 = 1 * |
| + 22 * |
| + 32 * |
| + 42 * |
| + 52 * |
| = |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
| | 2 + 20 + 36 + 48 + 25 | | 131 | |
= |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | |
6 kwi 12:19
kasztan: dzielić przez 15 czy przez 1?
6 kwi 12:19
kasztan: wariancję liczyłeś ? skąd te kwadraty przy 2,3,4,5 ?
6 kwi 12:20
Godzio: Jesteś w liceum?
6 kwi 12:21
kasztan: nie
6 kwi 12:22
kasztan: technikum
6 kwi 12:22
kasztan: a co ja źle obliczam ?
6 kwi 12:24
Godzio: No to trochę przesadziłem, generalnie Twoje obliczenia wyglądają dobrze, musiałeś się
ewentualnie w rachunkach pomylić.
6 kwi 12:25
kasztan: Dzielić przez 1 czy 15, bo np. zakładając że to jest tabela ocen, to prawdopodobieństwo oceny 2
Więc tych ocen 2 jest ile ?
6 kwi 12:26
kasztan: teraz wariancja mi wychodzi:
6 kwi 12:31
daras: kasztan jest na studiach
6 kwi 12:31
kasztan: a jestem po technikum
6 kwi 12:31
kasztan: no nie wiem co ja robię nie tak w obliczaniu tej wariancji, znowu jakiś wynik z kosmosu wyszedł
i pierwiastka z tego nie mogę wyciągnąć.
6 kwi 12:34
Qulka: Nie dzielić bo to już prawdopodobieństwo
6 kwi 12:36
kasztan: nie dzielić ani w średniej ani w wariancji ?
6 kwi 12:37
kasztan: ?
6 kwi 12:41
Qulka: napisałam wzór:
EX=∑xp = 1•2/15 + 2•5/15 +3•4/15 +4•3/15 + 5•1/15 = 41/15 i to jest średnia
wariancję wygodniej ze wzoru Var X= E(X2) − EX2 = 131/15 − 1681/225 = 284/225
odchylenie std =1,1234866364235144840845519874937
6 kwi 12:41
Qulka: już w prawdopodobieństwie masz podzielone ...widzisz ten mianownik 15 w każdym
6 kwi 12:42
kasztan: a w tym wzorze skąd 131/15 i 1681/225 ?
6 kwi 12:47
kasztan: przy wyznaczaniu mediany to jak to rozpisać ? bo wiadomo jeśli np. byłoby dwie oceny 2 i dwie
oceny 3 to:
2 2 3 3,
a jak to rozpisać jak w tym przykładzie jest prawdopodobieństwo ?
6 kwi 12:52
Qulka: z obliczeń Godzio o 12:19 bo mi się nie chciało powtarzać bez sensu
bo we wzorze jest (EX)2 więc (41/15)2 = 1681/225
6 kwi 12:54
Qulka: mediana jest = 3 dodajesz pr−wa aż dojdziesz do 1/2
6 kwi 12:56
Qulka: moda jest 2
kwartyl dolny to do pr−wa = 1/4
q= 2
kwartyl górny to do pr−wa =3/4
Q=4
6 kwi 12:58
kasztan: a co jeśli w pr−wa mianownikiem byłby 16 to co z medianą?
6 kwi 12:58
Qulka: nadal dodajesz pr−wa do 1/2 to jest definicja i nie zależy od tego jakie są cząstkowe
6 kwi 12:59
kasztan: to wtedy zawsze dodaję się do 1/2 nie ma takiego czegoś jak w normalnym obliczaniu, że się
bierze dwie najbardziej środkowe liczby i dzieli przez 2 ?
6 kwi 13:03
kasztan: może głupie pytanie ale skąd wiedzieć ile to 3/4 w ułamku z mianownikiem 15 ?
6 kwi 13:06
Qulka: te środkowe to właśnie połowa pr−wa gdybyś chciał pisać pr−wo do każdej
6 kwi 13:07
Qulka: sprowadzasz do wspólnego mianownika i porównujesz jak każde ułamki
6 kwi 13:08
kasztan: czemu w poście godzio z 12:19 liczby 2,3,4,5 mają potegi 2 ?
6 kwi 13:08
Qulka:
3/4 = 45/60
do 3 pr−wo = 11/15 =44/60 jeszcze za mało
z 4 pr−wo =14/15 = 56/60 przekroczone
czyli górny kwartyl to 4
6 kwi 13:10
Qulka: bo do wzory potrzebujesz E(X2) =∑x2•p dlatego x podnosisz do kwadratu
6 kwi 13:11
kasztan: a z tych wzorów co tutaj korzystaliście na średnią , wariancję to gdzie mogę znaleźć ? bo nie
ogarniam tych symboli
6 kwi 13:11
6 kwi 13:18
kasztan: nie rozumiem czemu macie jakieś symbole VarX = EX2 − (EX)2, jak wariancja to δ2
6 kwi 13:20
6 kwi 13:21
kasztan: tak jest w poście z 13:14:
EX=∑xp
to znak średniej to EX czy ∑xp ?
6 kwi 13:21
Qulka: bo może być i Var i D2 i δ2 i S2 i jeszcze kilka ale na biegu nie pamiętam ;>
6 kwi 13:22
Qulka: EX to znak średniej a to ∑ oznacza sumę czyli dodawanie
6 kwi 13:23
kasztan: za jakieś 10min wrzucę rozwiązanie tego zadania w jednym poście, to jak będziesz mogła to
powiesz czy jest ok
6 kwi 13:25
Qulka: poczekam
6 kwi 13:26
kasztan: a tym moim wzorem na δ2 to czemu mi źle wychodzi ?
6 kwi 13:26
Qulka: bo zamiast odejmować średnią od X i mnożyć przez pr−wo to robisz odwrotnie
6 kwi 13:30
Qulka: μ−średnia
δ2 = ∑(x−μ)2 •p
6 kwi 13:31
kasztan: | | 41 | | 2 | |
δ2 = (1 − |
| ) * |
| .... |
| | 15 | | 15 | |
tak powinno być ?
6 kwi 13:35
Qulka: nawias do kwadratu , ale tak
6 kwi 13:39
kasztan: wstawiam już całe zadanie
6 kwi 13:41
kasztan: a)
| | 2 | | 5 | | 4 | | 3 | | 1 | |
EX = ∑xp = 1 * |
| + 2 * |
| + 3 * |
| + 4 * |
| + 5 * |
| = |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
b) VarX = E(X
2) − (EX)
2
| | 2 | | 5 | | 4 | | 3 | | 1 | |
EX2 = 12 * |
| + 22 * |
| + 32 * |
| + 42 * |
| + 52 * |
| = |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
| | 41 | | 1681 | |
(EX)2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 15 | | 225 | |
| | 131 | | 1681 | | 284 | |
VarX = E(X2) − EX2 = |
| − |
| = |
| |
| | 15 | | 225 | | 225 | |
| | √284 | |
c) δ = |
| − tak oznaczyć odch.standardowe ? |
| | 15 | |
Mediana = 8
Moda = 2
6 kwi 13:46
kasztan: dobrze ?
6 kwi 13:49
Qulka: Mediana = 3
dla 3 suma pr−w to 9/15>1/2
6 kwi 13:50
Qulka: jak odchylenie oznaczasz δ to wariancję zapisz δ2
6 kwi 13:51
kasztan: czemu 9/15 a nie 11/15 ? bo 2 + 5 + 4 = 11
6 kwi 13:52
kasztan: to gdzie mam VarX to pozamieniać na δ2 ?
6 kwi 13:53
6 kwi 13:56
Qulka: tak 11/15
w b) napisz δ2 = E(X2) − (EX)2
6 kwi 13:56
kasztan: ok dzięki, wytłumaczysz jeszcze to zadanie z postu 13:56 ?
6 kwi 14:00
kasztan: a E(X2) i (EX)2 to w ogóle co oznacza ?
6 kwi 14:31
kasztan: (EX)2 to kwadrat średniej a E(X2) to kwadrat poszczególnych prawdopodobieństw ?
6 kwi 14:31
Qulka:
E to średnia
E(X2) to średnia z kwadratu zmiennej
(EX)2 to kwadrat średniej
6 kwi 14:32
Qulka: kwadrat zmiennej ..pr−wa bez zmian
6 kwi 14:33
kasztan: wracam do zadania, bo chciałem spytać czy przy obliczaniu E(X
2) nie ma błędu i E(X
2) nie
8 kwi 13:24
kasztan: jednak ok to u mnie był błąd
8 kwi 13:25