matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Kasika:
Mam pytanie dotyczące tego zadania `
https://matematykaszkolna.pl/strona/3282.html
Dlaczego korzystając z wyżej podanego wzoru wpisano
y
y
x
(
)
5
=(
)
−
(
−
5)=
−
5 dlaczego wpisano − − 5 w potędze?
x
x
y
4 kwi 22:04
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
4 wzor od góry tylko w druga strone
y
y
A to co zapisalas TY to jest zle (
)
5
≠(
)
−5
x
x
4 kwi 22:09
Janek191:
Ja bym napisał od razu
y
x
(
)
5
= (
)
−5
x
y
4 kwi 22:10
Janek191:
@ 5 − latek
y
Jest dobrze, bo tam jest (
)
−(−5)
x
4 kwi 22:11
5-latek:
Teraz widze
4 kwi 22:16
Kasika:
Ok a w tym zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/strona/3319.html
czemu jak rozbił wzór (a−b)(a+b)=200 to potem zapisał (a−b)*8=200 a co się stało z tym (a+b)?
4 kwi 22:31
5-latek:
no przecież a+b=8 Cos ciemno ta Twoja mature widze
4 kwi 22:33
Kasika:
a ok dzięki
4 kwi 22:34