trygonometria
Jakub: | | 3π | |
rozwiąż równanie √3sin2x+3cos2x=0 w przedziale < |
| ;2π> |
| | 2 | |
4 kwi 20:11
Eta:
sin(2x)≠0 i cos(2x)≠0 ( w tym równaniu sin(2x) i cos(2x) nie mogą jednocześnie się zerować)
dzielimy równanie obustronnie przez cos(2x)
√3tg(2x)+3=0 ⇒ tg(2x)= −√3 ⇒ 2x=.... to x=...
dokończ........
4 kwi 20:17
4 kwi 20:20
Eta:

......... popraw okresowość
4 kwi 20:24
Jakub: | | π | |
wiem wiem, ale chodzi mi o pkt. wyjściowy  − |
| jest dobrze, tak? |
| | 6 | |
minutka i poprawię
4 kwi 20:26
4 kwi 20:26
Jakub: | 11π | |
| ?  |
| 6 | |
4 kwi 20:29
4 kwi 20:31
4 kwi 20:34
Jakub: | | π | |
hm myślałem że jak tangens jest symetryczny, to jeżeli dla √3 jest |
| to dla −√3 |
| | 3 | |
będzie na odwrót
czyli będzie
5π3
wielkie dzięki
4 kwi 20:35
Jakub: | | 5π | |
ale jest tg2x, czyli ostatecznie ma być |
| ? |
| | 6 | |
4 kwi 20:43
Jakub: | | 11π | |
hmEtajednak wydaje mi się że wynik właściwy to |
| |
| | 6 | |
4 kwi 20:50