statystyka
Blue: Średnie zarobki w pewnej firmie wynoszą 3000 zł, a odchylenie standardowe wynosi 500 zł.
Oblicz, jak zmieni się średnia i odchylenie standardowe, jeżeli każdy z pracowników dostanie:
b) 100 zł podwyżki
Mam problem tylko z tym odchyleniem...
4 kwi 18:12
Qulka: bez zmian
4 kwi 18:26
Qulka: bo to rozrzut dookoła średniej, przesunięcie krzywej o tę samą wartość w bok nie zmienia
rozrzutu
4 kwi 18:27
Blue: a da się to jakoś z obliczeń wywnioskować, czy nie za bardzo?
5 kwi 00:11
Mila:
| | x1+100+x2+100+......xn+100 | |
1) x'= |
| = |
| | n | |
| | (x1+x2+x3+......xn)+n*100 | | (x1+x2+x3+......xn) | | n*100 | |
= |
| = |
| + |
| =3000+100=3100 |
| | n | | n | | n | |
Co wiadomo, bez liczenia.
2)Wariancja: δ
2=500
2=2500
| | (x1−3000)2+ (x2−3000)2+...........+(xn−3000)2 | |
δ2= |
| =2500 |
| | n | |
| | (x1+100−3100)2+ (x2+100−3100)2+...........+(xn+100−3100)2 | |
δ' 2= |
| = |
| | n | |
| | (x1−3000)2+ (x2−3000)2+...........+(xn−3000)2 | |
= |
| =2500 |
| | n | |
s=
√2500=500
5 kwi 00:29
Blue: No tak... teraz to widać, dziękuję Mila
5 kwi 00:40
5 kwi 00:41
Kacper:
6 kwi 19:03