zadania
Blue: | | 1 | |
zad.1 Ile rozwiązań ma równanie sinx= |
| w przedziale (−570o, 570o) ? |
| | 3 | |
zad.2 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego równanie 2015
2x−6*2015
x +m
2−8m =
0 ma dokładnie jedno rozwiązanie.
5 kwi 00:14
Janek191:

z.1
5 kwi 09:38
Janek191:
z.2
t = 2015x
t2 − 6 t + m2 − 8 m = 0
Δ = 36 − 4 m2 + 32 m = 0
( m − 9)*( m + 1) = 0
m = − 1 lub m = 9
===============
5 kwi 09:45
Blue: Janek, ale czy odpowiedź do tego 1 nie powinna być 6

Bo tak mi się wydawało, ale w
odpowiedziach mam 7 ...
5 kwi 14:43
Blue: | | 1 | | 1 | |
Dobra, już widzę sin−570= sin30, więc będzie tam |
| , czyli wykres przetnie |
| , |
| | 2 | | 3 | |
zgadza się
5 kwi 14:46
Blue: Janek, w tym drugim odpowiedź jest m∊<0,8>U{−1,9}.W odpowiedziach mam tylko napisane, że należy
rozpatrzyć przypadki:
a) Δ>0 i t
1*t
2<0
b) Δ=0 t
0>0
c) Δ>0 t
1=0 t
2>0
Wyjaśni to ktoś

5 kwi 17:03
Utem:

2015
2x−6*2015
x=−m
2+8m
f(x)=2015
2x−6*2015
x
2015
x=t,t>0
f(t)=t
2−6t
t
w=3
y
w=3
2−6*3=−9
Jedno rozwiązanie dla :
1) −m
2+8m=−9
m
2−8m−9=0
Δ=64+4*9=100
==================
2) −m
2+8m≥0 przecięcie z prawym ramieniem paraboli
m
2−8m≤0
m*(m−8)≤0⇔
m∊<0,8>
=============
dokończ.
5 kwi 18:45
Mila:
Tam powinna być opisana oś pozioma jako t, a z założenia t>0 więc części wykresu po lewej
stronie osi OY nie bierzemy pod uwagę.
6 kwi 00:24
Blue: Ok, Mila, a wyjaśnisz to rozwiązanie, które podali w odpowiedziach

Bardzo proszę
6 kwi 01:49
Kacper:
6 kwi 19:03
Mila:
Masz podstawienie :
2015x=t
Funkcja y=2015x jest funkcją różnowartościową i przyjmuje wartości dodatnie, więc musisz te
warunki uwzględnić w rozwiązaniu równania:
t2−6t+m2 − 8 m =0
Masz mieć jedno rozwiązanie dodatnie i są warunki rozpisane:
jedno ujemne, jedno dodatnie
dokładnie jedno dodatnie
jedno zero , jedno dodatnie
Zalecam jednak graficzne rozwiązanie , przy czym pamiętać, że t>0 i tylko część wykresu brać
pod uwagę.
6 kwi 19:17
Blue: ok, dziękuję bardzo
6 kwi 20:39