Czy ciąg jest ograniczony?
Techix: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| +... |
| |
| | 12 | | 22 | | 32 | | n2 | |
Ten ciąg jest ograniczony czy nieograniczony i dlaczego?
4 kwi 17:04
4 kwi 17:06
Techix:
1 wyraz: 1
2 wyraz: 1+1/4=1,25
3 wyraz: 1+1/4+1/9=1,361
4 wyraz: 1+...+1/16=1,424
Ciąg jest rosnący, więc nie jest ograniczony?
Pytam, bo iloraz/różnica z każdym wyrazem maleje i przez to nie jestem w 100% pewien
4 kwi 17:25
Qulka: jest ograniczony
4 kwi 17:28
Techix: Przez jaką liczbę jest ograniczony? i z dołu czy z góry?
4 kwi 17:37
Qulka: z dołu przez 1 z góry np przez 2
4 kwi 17:43