Dziedzina i zbiór wartości (wbrew pozorom ciekawe i niełatwe zadanie)
Techix: Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x) jeśli:
f(x)+f2(x)+f3(x)+...fn(x)+...=cos(x)
4 kwi 14:51
Janek191:

a
1 = f(x)
q = f(x) i I f(x) I < 1
więc
f(x) = cos x*( 1 − f(x)) = cos x − f(x)*cos x
f(x) + f(x)*cos x = cos x
f(x)*( 1 + cos x) = cos x
4 kwi 15:41
Janek191:
Dziedzina
cos x ≠ − 1 ⇔ x ≠ π + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita
oraz
Dokończ
4 kwi 15:43
Janek191:
Oczywiście miało być
4 kwi 15:44
Techix: Dzięki już wszystko mi ładnie wyszło, dziedzina: (−2π/3+2kπ ; 2π/3+2kπ)
zbiór wartości (−1,1/2>
4 kwi 16:29
4 kwi 16:30