Oblicz pole przekroju graniastosłupa tą płaszczyzną
Techix: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny. Płaszczyzna zawierająca bok podstawy
i nachylona do niej pod kątem α dzieli graniastosłup na dwie części, z których jedna jest
ostrosłupem o objętości 8 cm
3. Obliczyć pole przekroju graniastosłupa tą płaszczyzną.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc przy tym zadaniu
pigor: ..., podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny.
Płaszczyzna zawierająca bok podstawy i nachylona do niej pod kątem α
dzieli graniastosłup na dwie części, z których jedna jest ostrosłupem o
objętości 8 cm
3. Oblicz pole przekroju graniastosłupa tą płaszczyzną.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to łopatologicznie rzecz ujmując widzę to np. tak :
niech
2a −długość krawędzi podstawy i zarazem długość boku
podstawy Δ równoramiennego − przekroju − o wysokości
h względem
tego boku tworzącego z podstawą graniastosłupa kąt o mierze
α, przy
tym jeśli H − długość wysokości odciętego ostrosłupa, to
(*)
P=122ah=
ah=? − szukane pole powierzchni przekroju i z warunków
zadania z Δ prostokątnego o kącie ostrym α przeciwprostokątnej h,
przyprostokątnych H − przeciwległej i przyległej dł. a
√3 − wysokości
podstawy ostrosłupa (Δ równobocznego o boku dł. 2a) a
√3=hcosα ⇔
⇔ 3a=
√3hcosα ⇔
a= 13√3hcosα , a szukany wtedy wzór (*) na pole
przekroju przyjmie postać (**)
P= 13√3h2cosα=? w którym nieznaną
długość wysokości h przekroju wyznaczę z układu równań:
a= 13√3hcosα i
H=hsinα i
13*14(2a)2√3H=8 ⇔
⇔ a
2=
13h
2cos
2α i H= hsinα i
13√3a
2hsinα= 8 ⇒
⇒
19√3h
3sinα cos
2α = 8 /*
√3 ⇔
13h
3sinα cos
2α = 8
√3
| | 8*3√3 | |
⇔ h3= |
| , ale 3√3√3= 3√√33= 6√33= √3 ⇒ |
| | sinα cos2α | |
| | 2√3 | |
⇔ h= |
| , a wtedy z (**) |
| | 3√sinαcos2α | |
| | 4 *3 | |
P= 13√3 |
| cosα = |
| | 3√sin2αcos4α | |
| | 4√3 cosα | | 4√3 | |
= |
| = |
| odp b) ..., |
| | cosα 3√sin2αcosα | | 3√sin2α cosα | |