Prawdopodobieństwo - krótkie zadanie
Nowy: Ze zbioru 1,2,3...100 losujemy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia , że iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3.
Zadanie rozwiązałem tak.
Zbiór Omega − 100*100
Zbiór A.
1 przypadek : jedna z liczb jest podzielna przez 3,druga nie. Czyli 33*67
2 przypadek : obie są podzielne − 33*33
I moje pytanie to w 1 przypadku powinno się uwzględnić kolejność *2. Tylko nie rozumiem tego.
Dlaczego tutaj uwzględniamy, a tutaj nie? Zawsze mam z tym problem. Prosiłbym o jasne
wytłumaczenie. Z góry dzięki
4 kwi 13:46
Tadeusz:
zastanów się na Ω
zastanów się na 2 przypadkiem
4 kwi 14:44
Tadeusz:
... przepraszam ... nie doczytałem, że ze zwracaniem −
4 kwi 14:47
Nowy: 
. To wytłumaczy ktoś?
4 kwi 20:15
4 kwi 20:41
Mila:
1) Masz losowanie ze zwracaniem. Ważna kolejność.
|Ω|=100*100
A− iloczyn wylsowanych liczb jest podzielny przez 3.
W zbiorze Z={1,2,3,4,...100} mamy 33 liczby podzielne przez 3 i masz 67 liczb, które nie
dzielą się przez 3.
A' − iloczyn wylosowanych liczb nie jest podzielny przez 3
|A'|=67*67=4489
2)
Odpowiedź na pytanie:
1 przypadek
Jeśli losujesz kolejno liczby to może byc tak:
Losujesz jedną liczbę ze zbioru liczb podzielnych przez 3 a drugą ze zbioru liczb
niepodzielnych przez 3 albo na odwrót.
Wtedy masz zdarzenia sprzyające:
Za pierwszym razem wylosujesz liczbę podzielną przez 3 , a drugą niepodzielną przez 3
lub
Za pierwszym razem wylosujesz liczbę niepodzielną przez 3 , a drugą podzielną przez 3
Przypadek 2
obie liczby losujesz ze zbioru liczb podzielnych przez 3.
4 kwi 20:42
Nowy: Ok, dzięki, czyli mam rozumieć ze jeśli wybieramy liczby z innych zbiorów to wtedy uwzględniamy
kokolejnosc, a jeżeli z tego samego to już nie?
6 kwi 13:37