Prawdopodobieństwo
alt: Ze zbioru {1,2,3,...,100} losujemy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A:iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3.
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć proszę?
18 mar 15:21
J:
IΩI = 100*100
iloczyn bedzie podzielny przez 3 ,jeśli przynajmniej jedna z liczb bedzie podzielna przez 3
liczb podzielnych przez 3 jest 33
IAI = 33*33 + 33*67 = 33*100
| | 22*100 | | 33 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 100*100 | | 100 | |
18 mar 15:38
Benny: Czemu zapis 33*33 + 33*67?
18 mar 15:45
J:
33*33 − obydwie podzelne przez 3
33*67 − jedna podzielna,druga nie
18 mar 15:47
18 mar 15:51
Jacek: W sensie:
| | 33 | | 67 | | 33 | |
* |
| * |
| +( |
| )2 |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
18 mar 15:56
J:
| | | |
po co | ? ... kolejność bez znaczenia , a jeśli, to IΩI = 2*100*100 i na to samo wychodzi |
| | |
18 mar 16:00
Mila:
|Ω|=10 000
A' − iloczyn dwóch wylosowanych liczb nie jest podzielny przez 3
|A
3|=33
100−33=67
| | 67*67 | |
P(A')= |
| =0,4489 |
| | 10 000 | |
P(A)=1−0,4489=0,5511
==================
18 mar 16:02
Jacek: Samo 100*100 uwzględnia kolejność....33*67 to rówżnoważność tego, że w pierwszym wyciągamy
podzielną przez 3, w drugim nie, albo odwrotnie, ale nie suma tych obu sytuacji. Dopiero
2*33*67 wyczerpuje oba przypadki
18 mar 16:08
Mila:
Albo:
|A|=33*33+33*67+67*33=5511
18 mar 16:28