logarytmy
maturzystka: | | sin30st | |
Liczba log3√3 |
| +log3√3tg60st jest równa |
| | cos30st | |
4 kwi 10:12
5-latek: sin30o= ......
cos30o= ......
tg60 o=......
Podstaw i licz
4 kwi 10:20
maturzystka: to już polkiczyłam ale chodzi mi o końcowy etap gdzie dochodze do postaci log
3√3 13 i
jak z tego wybrnąć oto jest pytanie? pomożesz?
4 kwi 10:35
lawenderr: | | 1 | |
Zamien to na same potegi trojki  np. |
| = 3−1 |
| | 3 | |
4 kwi 10:51
5-latek: 3*
√3= 3*3
1/2= 3
1*3
1/2= 3
3/2 ze wzoru a
n*a
m= a
n+m
| 1 | | 1 | |
| 3−1 (zewzoru a−n= |
| |
| 3 | | an | |
| | 1 | |
Wiec log3√3 |
| = log33/2 3−1 |
| | 3 | |
Teraz następny wzor do zapamiętania
| | 2 | |
To nasz log33/2 3−1= |
| *(−1) *log3 3= policz |
| | 3 | |
4 kwi 11:04
maturzystka: z tego co mi wyszło to −23 a niestety w odpowiedziach są tylko
A.1
B.0
C.√3
D.3√3
4 kwi 14:43
Janek191:
| | 0,5 | | 0,5 √3 | |
... = log3√3 |
| + log3√3 √3 = log3√3 |
| = |
| | 0,5√3 | | 0,5√3 | |
= log
3√3 1 = 0
4 kwi 14:47
Janek191:
loga x + logx y = loga (x*y)
4 kwi 14:48
maturzystka: dziękuję bardzo za pojaśnienie
4 kwi 14:53
5-latek: ja tego nie liczyłem
Skoro napisalas ze doszlas do takiej postaci i porosilas o pokazanie jak dalej liczyc to CI
pokazałem .
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html szosty wzor od góry tylko w druga strone
| | sin30 | | 1 | | 2 | |
= log3√3( |
| *tg60)= log3√3 |
| * |
| *√3= log3√31= .... |
| | cos30 | | 2 | | √3 | |
4 kwi 14:57