zbiory
arek: Ze zbioru {1,2,3....20} losujemy jedną liczbę. Czy zdarzenia: A−wylosujemy liczbę podzielną
przez 4 B−wylosujemy liczbę podzielną przez 6 ,są niezależne?
Przez 4: 4,8,12,16,20
Przez 6: 6,12,18
Czy to znaczy ,że są niezależne i to starczy za odpowiedz?
3 kwi 22:27
Janek191:
Ma być P(A)* P(B) = P( A ∩ B)
3 kwi 22:31
arek: czy jak mam to zapisać?
3 kwi 22:35
Janek191:
A ∩ B = { 12}
spr.
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
P(A) *P(B) = |
| * |
| = |
| ≠ |
| = P( A ∩ B ) |
| | 4 | | 20 | | 80 | | 20 | |
Wniosek : Zdarzenia A i B są zależne.
3 kwi 22:44
3 kwi 22:52