zalezne
arek: Ze zbioru {1,2,3....20} losujemy jedną liczbę. Czy zdarzenia: A−wylosujemy liczbę podzielną
przez 4 B−wylosujemy liczbę podzielną przez 6 ,są niezależne?
Przez 4: 4,8,12,16,20
Przez 6: 6,12,18
Czy to znaczy ,że są niezależne i to starczy za odpowiedz?
3 kwi 17:26
arek: halo
3 kwi 21:41
Mila:
A znasz definicję zdarzeń niezależnych?
3 kwi 22:31
Mila:
Zdarzenia A, B ⊂ Ω nazywamy niezależnymi wtedy i tylko wtedy, gdy P(A ∩ B) = P(A)* P(B)
W Twoim zadaniu:
A∩B={12}
| | 1 | | 3 | |
P(A∩B)= |
| ≠ |
| zdarzenia nie są niezależne. |
| | 20 | | 80 | |
3 kwi 22:38