f
msp:

Promień okręgu jest równy 4
√2 oblicz długość cięciwy AB.
myślałem nad użyciem twierdzenia o kątach w okręgu ale nie wiem jak go tu użyć
3 kwi 14:54
msp:

skąd wiadomo, że kąt między promieniami poprowadzonymi od środka do punktów A i B ma 150
stopni?
3 kwi 15:02
Saizou :
α=210⇒β=360−210=150
i z tw. Carnota
| | √3 | |
d2=R2+R2−2R2cos150 cos150=cos(90+60)=−sin60=− |
| |
| | 2 | |
d
2=64+32
√2
d=
√64+32√2
3 kwi 15:06
3 kwi 15:07
msp: dziekuje bardzo
3 kwi 15:08
Benny:

x=cos15
o*R
x=2(
√3+1)
|AB|=4(
√3+1)
3 kwi 15:09
Benny: kurde a myślałem, że dobrze mam
3 kwi 15:11
Benny: Nie no dobrze mam u Ciebie jest mały błąd pod pierwiastkiem powinien być chyba
√3 a nie
√2
3 kwi 15:15
Benny: Ktoś sprawdzi?
3 kwi 15:15
Saizou :
tak, masz rację, powinno być
d=√64+32√3=√(4√3+4)2=4√3+4
3 kwi 15:19