hard
Archy: Zbadano ze koszt wytworzenia k sztuk pewnego towaru jest równy 2k
2 + 33k + 120. Ile sztuk tego
towaru nalezy wyprodukować aby koszt wytworzenia jednej sztuki byl najmniejszy ?
| | 2k2+33k+120 | |
koszt wytworzenia jednej to bedzie |
| |
| | k | |
| | 2k2+33k+120 | |
pochodna mi z tego wychodzi |
| |
| | k | |
| | −66−2√849 | |
minimum wyszło mi |
| |
| | 4 | |
czyli muszę podstawić to minimum do f(k) i to będzie wynik?
2 kwi 16:13
2 kwi 16:18
Archy: tam wyszła inna pochodna
wydaje mi się że zła
2 kwi 16:23
Eta:
| | 2k2+33k+120 | | 120 | |
K(k)= |
| = 2k+33+ |
| |
| | k | | k | |
K
'(k)=0 ⇒ ............
2 kwi 16:29
Archy: ok, a nie może to tak wyglądać jak ja zapisałem?
2 kwi 16:36
Eta:
Można ,ale zawsze dążymy do takiego zapisu, który upraszcza nam to obliczenia
2 kwi 16:40