Oblicz
malyy: Zbadano ze koszt wytworzenia k sztuk pewnego towaru jest równy 2k2 + 33k + 120. Ile sztuk tego
towaru nalezy wyprodukować aby koszt wytworzenia jednej sztuki byl najmniejszy ?
10 lut 21:38
sammy: Policz wierzchołek paraboli
10 lut 21:40
mally: Wychodzi ujemny
10 lut 21:47
malyy: Pomoże ktoś ? Musze mieć to na jutro a nie wiem jak to zrobić
10 lut 21:57
10 lut 22:22
Bogdan:
| | 2k2 + 33k + 120 | | 120 | |
Koszt wykonania jednej sztuki K = |
| ⇒ K(k) = 2k + 33 + |
| . |
| | k | | k | |
Trzeba wyznaczyć minimum funkcji K(k) wyznaczając pochodną funkcji K(k)
10 lut 22:29
malyy: I tak niestety mi nie wychodzi
10 lut 22:47
Bogdan:
pokaż obliczenia, poszukamy błędu
10 lut 22:51
malyy: | | 2k2−120 | |
Pochodna mi wyszla |
| i co dalej ? |
| | k2 | |
10 lut 22:58
Bogdan:
To co zwykle robi się z pochodną przy wyznaczaniu ekstremum funkcji
10 lut 23:03
malyy: k
2=60
k=4
√15
A to przecież musi byc liczba calkowita
10 lut 23:10
Qulka: to weź najbliższe dwie całkowite i sprawdź której koszt jest mniejszy
10 lut 23:12
10 lut 23:12
Qulka: czyli sprawdź k=7 i k=8
10 lut 23:13