kombinatoryka
SiA: oblicz ile jest ośmiocyfrowych liczb naturalnych o sumie równej 7, w którym zapisie występuja
tylko cyfry ze zbioru {0,1,2,3,7}.
Kombinatoryka nie jest moją dobrą stroną:( To zadanie zrobiłam tak ale źle mi wychodzi i nie
wiem w czym robię błąd:
wypisałam sobie takie liczby ; 70000000 →1 lub 4300000→C
17*C
16*C
55=42 ,
11111110→C
78*C
11=8 , 33100000→C
28*C
16*C
55=168,
41110000→C
18*C
37*C
44=280, 31111000→C
18*C
37*c
44=280
po dodaniu wychodzi mi 779 a powinno 400
2 kwi 14:43
SiA: * podałam zły zbiór powinno być {0,1,3,4,7}
2 kwi 14:46
SiA: czy dobrze to robię że stosuje kombinacje

Bo są jeszcze wariację i premutację i trochę mi się
to wszystko myli ale najbardziej pasują mi tu kombinacje .
Moje rozumowanie jest takie np. w przypadku tej liczby 4300000 że mam 1 czwórkę którą mogę
usadzić na 8 miejscah więc napisana powyżej kombinacja następnie mam trójeczkę ale ją mogę
usadzić tylko na 7 miejscah bo zła czwórka zabrała jej jedno

no i pozostały jeszcze zera.
CZY W OGÓLE DOBRZE MYŚLĘ? czy to kompletnie głupoty?
2 kwi 14:57
SiA: bo mogę też utworzyć liczbę 4003000 itd i dlatego wzięłam to na kombinację proszę pomóżcie
2 kwi 15:00
J:
na poczatek ustal , jakie układy dają sumę 7..
2 kwi 15:00
SiA: na początku napisałam przykłady takich liczb 70000000 lub 4300000 , 11111110 , 33100000,
41110000, 31111000 i teraz mogę te cyfry przestawiać a suma nadal będzie wynosiła 7 dlatego
zastosowałam te nieznośne kombinacje( ale oczywiście nie możemy brać zera na początku)
2 kwi 15:04
SiA: też mi się nie chciało tego liczyć

masakra ale dobrze w ogóle myślę?
2 kwi 15:18
2 kwi 15:26
Jacek: Na pewno ma wyjść równe 400?
2 kwi 15:40
SiA: tak mam w odpowiedziach
2 kwi 15:44
Eta:
7=7+0+0+0+0+0+0+0 −−−−
1 taka liczba
| | 7! | |
7=1+1+1+1+1+1+1+0 1| 1111110 −−− |
| = 7 takich liczb |
| | 6! | |
| | 7! | |
7=1+1+1+1+3+0+0+0 1|1113000 −−− |
| =140 |
| | 3!*3! | |
| | 7! | |
3|1111000 −−− |
| = 35 |
| | 4!*3! | |
| | 7! | |
7=1+3+3+0+0+0+0+0 1|3300000 −−− |
| = 21 |
| | 2!*5! | |
| | 7! | |
7=1+1+1+4+0+0+0+0 1|1140000 −−− |
| =105 |
| | 2!*4! | |
| | 7! | |
4|1110000 −−− |
| =35 |
| | 3!*4! | |
| | 7! | |
7=3+4+0+0+0+0+0+0 3|4000000 −−− |
| = 7 |
| | 6! | |
4|3000000 " " =
7
R−m: .....................=
400 takich liczb
2 kwi 16:10
Eta:
Wrrrr .... przez to pisanie sernik za bardzo mi się przypiekł
2 kwi 16:17
Jacek: Głupio wyszło, ale i tak dzięki za rozwiązanie.
2 kwi 16:20
Frost: Eta chcesz spróbować mojego? z brzoskwiniami pianką i kruszynką na górze
2 kwi 16:23
Eta:
Dzięki
Frost 
A co będą jeść moi domownicy?
wirtualny sernik ?
2 kwi 16:25
Frost: Może będzie dobry

Za miesiąc matura a ja piekę ciasta i sprzątam w domu ale jestem złoty
chłopak
2 kwi 18:46
Eta:
W przyszłości teściowa będzie Cię chwalić w całej okolicy
2 kwi 18:50
Frost: ha ha

może już zostanie ta która jest, mam dziewczynę od półtora roku i wszystko idzie w jak
najlepszą stronę
2 kwi 19:05