ile jest ośmiocyfrowych liczb o sumie cyfr równej 7
sos: Oblicz, ile jest ośmiocyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 7, w których zapisie
występują tylko cyfry ze zbioru {0,1,3,4,7}.
11 mar 14:57
Qulka: | | 7! | | 7! | | 7! | | 7! | |
1+7•2+ |
| + |
| + |
| + |
| + 7 |
| | 4!3! | | 3!3! | | 4!3! | | 2!4! | |
11 mar 15:09
Jacek: | | 7! | | 7!*5! | | 7! | |
=1+7*2+ |
| + |
| + |
| +7 |
| | 3!*3! | | 4!*3!*4! | | 4!*2! | |
11 mar 15:40
Jacek: Różnica z tego co widzę występuje przy układzie 3 + 1 + 1 + 1 + 1:
| |
− wybieramy pozycje, z pozostających ciągle do wyboru (po zarezerwowaniu pierwszej |
| |
pozycji) w liczbie ośmiocyfrowej, dla 4 cyfr, 5 cyfra (jeszcze nie wybraliśmy która) jest już
na pierwszym miejscu
| |
− mając już wybrane 5 pozycji dla zbioru {3,1,1,1,1} wybieramy 4 pozycje na jakich |
| |
staną "1"
11 mar 16:23
Jacek: w wersji
Qulka mamy:
"3" na początku, cztery "1" rozstawiamy na 4 spośród 7 dostępnych miejsc
"1" na początku, powinien być uwzględniony (pomnożony przez) wybór miejsc dla "3" albo dla
trzech "1",
Powinno być:
mamy samo:
11 mar 17:23
Mila:
Jacku są jeszcze permutacje z powtórzeniami, właśnie to wykorzystuje Qulka.
11 mar 17:44
Jacek: | | | |
Qulka napisała "rozwinięcia" dwumianu | dwa razy. Jak rozumiem miała na myśli |
| | |
właśnie sytuacje z "3" a następnie z "1" na początku.
| | 7! | |
Ja mam w sumie 5* |
| |
| | 4!*3! | |
11 mar 17:52
Mila:
Nie analizowałam rozwiązania, tylko zapis.
Po 20 będę miała czas to sprawdzę.
11 mar 17:55
Jacek: Dobra, ale tak w ogóle jedyna permutacja jaką chyba tu trzeba zaznaczyć, że jest konieczna, to
przy 7*2!, gdzie wybieramy najpierw na jakiej z 7 pozostałych pozycji ustawimy cyfrę ze zbioru
{3,4}, a następnie robimy permutację tych dwóch elementów na dwóch pozycjach (pierwsza pozycja
| | | |
z założenia musi być zajęta, druga to ta | |
| | |
11 mar 18:00
Mila:
Jacek, jeżeli masz 8 cyfr różnych to możesz je ustawić na P
8=8! sposobów.
Suma cyfr 7
Przykład :
3+4=7
mamy liczbę np.
| | 7! | |
34 000 000, zostawiamy 3 na pierwszej pozycji i mamy |
| różnych liczb. |
| | 6! | |
7! bo 7cyfr możesz ustawić na 7! dzielę przez 6! bo 6 zer powtarza się ich przestawienia
między soba nie dają nowej liczby.
11 mar 18:10
Jacek: | | | |
No i dobrze, napisałem | *2!: |
| | |
| | | |
pierwsza cyfra zajęta, następnie | to wybór na jaki mogę drugą cyfrę ze zbioru {3,4} |
| | |
wybrać, a następnie mnożę przez permutację dwóch cyfr na dwóch wybranych miejscach, czyli:
34 000 000
43 000 000
30 400 000
40 300 000
40 030 000
40 003 000
30 000 400
etc
| | | |
to wszystko spełnia właśnie | *2! |
| | |
11 mar 18:49
Jacek: sos masz może odpowiedź = wynik do tego zadania? Sam jestem ciekaw.
11 mar 19:06
Mila:
Jacek, nie napisałam, że źle zapisałeś, tylko inną metodą.
11 mar 21:37
Daria: 1. 7+0.. = 1sposób
| | | |
2. 1+1+1+1+1+1+1 = 7 sposobów | *2! |
| | |
3. 4+3 = 14 sposobów
| | 7! | | 4! | |
4. 3+1+1+1+1 = 140 sposobów |
| * |
| |
| | 4!*3! | | 1!*3! | |
| | 7! | | 5! | |
5. 4+1+1+1 = 175 sposobów |
| * |
| |
| | 3!*4! | | 1!*4! | |
6. 3+3+1 =

Ma być 400
7 maj 14:45
Daria: 400 łącznie
7 maj 14:46
Daria: Działanie z pkt 2 ma być w pkt 3 😂
7 maj 14:47