prawdopodobieństwo
YushokU: Witam,
Mam problem z zadaniem z prawodopodobieństwa.
Kuba i Szymon na przemian strzelają piłką do bramki. Kuba trafia do bramki z
prawdopodobieństwem 0,6, a Szymon, 0,5. Zaczyna Kuba. Oblicz prawdopodobieństwo, że jako
pierwszy do bramki trafi Kuba.
Jak się za to zabrać?
2 kwi 14:19
2 kwi 14:34
YushokU: Nie rozumiem tego, jestem w liceum
2 kwi 14:41
YushokU: up!
2 kwi 15:51
Qulka: Będę za 3h
2 kwi 15:53
Jacek: p
k =0,6 − prawdopodobieństwo trafienia Kuby
q
k =0,4 − prawdopodobieństwo nietrafienia Kuby
q
s =0,5 − prawdopodobieństwo nietrafienia Szymona
Będziesz miał sumę nieskończonego ciągu geometrycznego:
A − zdarzenie, że pierwszy trafia Kuba w swoim n−tym rzucie
P(A) = p
k+q
k*q
s*p
k+.....+q
kn−1*q
sn−1*p
k
warunek: iloraz ciągu |q
k*q
s| <1 spełniony
| | pk | | 0,6 | |
P(A) = |
| = |
| =0,75 |
| | 1−qk*qs | | 1−0,4*0,5 | |
Mam nadzieję, że się nie mylę. Jak masz odpowiedź do tego zadania to napisz czy OK.
2 kwi 16:56
Mila:
Jacek, dobrze.
Yush..., Rozpisać na drzewku, abyś zrozumiał zasadę?
2 kwi 17:08
Jacek: Korekta, chyba powinno być:
A − zdarzenie, że pierwszy trafia Kuba w swoich n rzutach
Poza tym jestem ciekaw, czy można zapisać A'=B?
B − zdarzenie, że pierwszy trafia Szymon w swoich n rzutach:
P(B) =q
k*p
s+p
s*q
k*q
s*q
k+.....q
k*p
s*(q
s*q
k)
n−1
| | qk*ps | | 0,4*0,5 | |
P(B) = |
| = |
| =0,25 |
| | 1−qs*qk | | 1−0,5*0,4 | |
2 kwi 17:33
YushokU: Odpowiedź 0,75. Mila, jeśli możesz, to poproszę, może lepiej to zrozumiem i zastosuję w innych
zadaniach

Bo z rachunków Jacka tak średnio to pojmuję
2 kwi 19:33
Mila:

Więcej pięter nie zmieści się tu, ale na tej samej zasadzie idzie dalej
Sumujemy, kiedy Kuba mógł trafic jako pierwszy
P(T
Kuba)=0.6+
0,4*0,5*0,6+
0,4*0,5*0,4*0,5*0,6+...
Mamy sumę wyrazów ciągu geometrycznego
a
1=0,6
a
2=(0,4*0,5)*0,6
a
3=(0,4*0,5)
2*0,6
q=(0,4*0,5=0,2
q<1 możemy obliczyc sumę wszystkich wyrazów.
| | 0,6 | | 6 | | 3 | |
S= |
| = |
| = |
| i to jest szukane prawdopodobieństwo |
| | 1−0,2 | | 8 | | 4 | |
2 kwi 20:28
YushokU: Ahaaa. Dobra, już rozumiem.
Jeszcze się z takim czymś nie spotkałem.
Dziękuję
Milu
2 kwi 22:40
Mila:
2 kwi 22:41
2 kwi 22:58