wyprowadź wzór
Jasiu: Na podstawie definicji pochodnej wyprowadź wzór
(x3)' = 3x2 nie wiem o co chodzi w tym więc proszę o rozwiązanie ;c
2 kwi 13:56
2 kwi 14:07
Qulka:
h→0
| | (x+h)3−x3 | | x3+3x2h+3xh2+h3−x3 | | 3x2h+3xh2+h3 | |
lim |
| = lim |
| =lim |
| = |
| | h | | h | | h | |
=lim(3x
2+3xh+h
2) = 3x
2
2 kwi 14:08
Jasiu: w odpowiedziach jest y=−8x−16
2 kwi 14:14
Jasiu: sorki mój błąd jednak dobry wynik .
2 kwi 14:16
Jasiu: a jak chciałbym wyprowadzić wzór od pochodnej z przykładu (1/x)' = −1/x2
to na podobnej zasadzie ?
2 kwi 14:26
Qulka: tak
2 kwi 14:32