Na podstawie definicji pochodnej wyprowadź wzór
anita: Na podstawie definicji pochodnej wyprowadź wzór
(x3)' = 3x2
Jak za to się zabrać , bo kompletnie nie mam pomysłu ;c ?
2 kwi 13:32
Hajtowy:
(xn)' = nxn−1
2 kwi 13:35
J:
| | f(x+h) − f(x) | |
f'(x) = limh→0 |
| |
| | h | |
2 kwi 13:35
anita: a mógłbyś mi napisać , co podstawić i za co przynajmniej na tym przykładzie ?
2 kwi 13:37
anita: bo nie wiem co oznacza współczynnik h i nie wiem co podstawić
2 kwi 13:42
Qulka: h oznacza Δx czyli przyrost argumentów
2 kwi 14:09
2 kwi 14:10